45 країн координуватимуть розслідування воєнних злочинів росіян в Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

45 країн координуватимуть розслідування воєнних злочинів росіян в Україні

45 країн координуватимуть розслідування воєнних злочинів росіян в Україні
Джерело:  online.ua

14 липня на конференції у Гаазі 45 країн підписали спільну політичну декларацію та домовилися координувати розслідування воєнних злочинів, вчинених в Україні з початку вторгнення РФ.

Джерело: Reuters

45 країн долучить до розслідування воєнних злочинів РФ

Серед підписантів декларації США, країни Європейського Союзу, а також Велика Британія, Канада, Мексика та Австралія.

Зазначається, що держави пообіцяли надати 20 мільйонів євро на допомогу Міжнародному кримінальному суду та Генеральній прокуратурі України. Крім того, підписанти вестимуть роботу з навчання українських прокурорів та розширення кількості судово-медичних груп, що діють в Україні.

Поки відбувається ця зустріч, російські сили продовжують чинити звірства в Україні з приголомшливою інтенсивністю. З кожним днем кількість військових злочинів зростає: зґвалтування, тортури, позасудові страти, зникнення людей, примусові депортації, напади на школи, лікарні, дитячі майданчики, житлові будинки, зернові силоси, водо- та газові споруди, — сказав представник США Узра Зея, який був присутній на зустрічі.

Комісар Європейського Союзу з питань юстиції Дідьє Рейндерс зазначив, що підозрювані у військових злочинах і геноциді все ще залишаються на волі через конфлікти в таких місцях, як Руанда, Дарфур, Сирія, Конго та на Балканах.

За його словами, країни, які намагаються задокументувати злочини, зіткнулися з «гігантським завданням, не в останню чергу тому, що це вимагає збору та зберігання доказів у розпал війни».

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан сказав, що є підстави для надії, оскільки понад 40 держав домагаються покарання проти України через суд. МКС відправив для розслідування найбільшу польову групу за свою 20-річну історію.

У такий час закон не може бути глядачем. Закон не може спокійно лежати в Гаазі... коли він покликаний захищати та підтримувати певні принципи, які є важливими для людства.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?