5 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

5 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

5 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У суботу, 5 жовтня, багато країн відзначають Всесвітній день вчителя, а також День астрономії. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 5 жовтня.

5 жовтня: яке свято сьогодні в Україні і світі

5 жовтня понад ста країн світу відзначають Всесвітній день вчителя, заснований в 1994 році. У це свято ООН пропонує батькам та всім громадянам на хвилину задуматися про те, як змінив їхнє життя хороший вчитель. Там закликають міжнародну спільноту об'єднати зусилля з урядами своїх країн з метою надання підтримки вчителям і сприяння якісному навчанню в усьому світі, особливо в тих країнах, де проживає найбільша кількість дітей, не охоплених шкільною освітою. В Україні День вчителя відзначають в першу неділю жовтня. У 2019 році це свято випало на 6 жовтня.

У 2019 на 5 жовтня випадає осінній День астрономії, який щорічно відзначається в суботу, поблизу або перед фазою 1-й чверті Місяця, з середини вересня до середини жовтня. Це свято вперше почали відзначати у 1973 році в США, а після воно швидко прижилося в астрономічних колах по всьому світу. В День астрономії тисячі астрономічних клубів, наукових музеїв, обсерваторій, планетаріїв в багатьох країнах проводять безліч цікавих заходів, спрямованих на підвищення обізнаності громадськості про астрономію і нашої прекрасної всесвіту.

Народне свято 5 жовтня

Православні християни 5 жовтня вшановують пам'ять пророка Іони. Відповідно до Священного Писання, одного разу Господь велів Іону відправитися в місто, щоб проповідувати. Але замість цього він вирішив поїхати в іншу подорож, та сів на інший корабель. Під час мандрівки почалася буря, і моряки вирішили кинути жереб, щоб зрозуміти, з чиєї вини до них прийшла біда. Жереб упав на Іону, після чого він зізнався, що порушив Божий указ. Тоді він попросив кинути його в воду - і буря вщухне, що моряки і зробили. У море Іону поглинув великий кит, в череві якого проповідник пробув 3 дні і 3 ночі, безперестанку молячись, після чого був викинутий на берег в цілості й неушкодженості.

Також 5 жовтня українці вшановують пам'ять мученика Фоки, який вважається покровителем потопаючих і захисником від пожеж. Він єпископом в зрілі роки і проповідував християнство, йому вдалося навернути до віри безліч язичників. Постраждав під час гонінь, організованих імператором Траяном, який змушував Фоку відректися від своїх переконань.

Що не можна робити 5 жовтня

Наші предки вважали, що з 5 жовтня починається осінь, яка триває до Різдва Христового. У цей день за старих часів закінчували прибирати редьку і готували з неї найрізноманітніші страви. У народі існує думка про те, що 5 жовтня - день нещасливий, оскільки вирує сильний вітер, який може принести з собою псування, хвороби, нечисту силу.

У Іонов день категорично не можна рибалити. Люди вірили, що ті, хто не послухається заборони і відправляться на риболовлю, можуть накликати на себе і свою сім'ю різні біди і невдачі. Заборонено 5 жовтня і їсти рибу в будь-якому вигляді - той, хто сьогодні буде їсти рибу і морепродукти, ризикує сильно захворіти. Також 5 жовтня намагаються обходити стороною дерево осику - вважається, що воно може принести біди, так як збирає в собі негативну енергію, особливо, силу хвороб і смертей.

Прикмети 5 жовтня

У день Іона люди за прикметами намагалися визначити, якою буде зима і коли випаде сніг.

  • Яка погода на Іона, таким буде і весь жовтень.

  • З берези листя ще не опало - сніг ляже пізно.

  • Черемуха і клен залишилися без листя - скоро піде сніг.

  • Мало шишок на соснах - зима буде теплою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як українці будуть відпочивати в жовтні 2019 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?