Афганська жіноча збірна з футболу опинилася під загрозою з боку талібів
Категорія
Світ
Дата публікації

Афганська жіноча збірна з футболу опинилася під загрозою з боку талібів

Афганська жіноча збірна з футболу опинилася під загрозою з боку талібів
Джерело:  online.ua

35 молодих жінок, більшість з яких - у підлітковому віці, їх сім'ї і футбольні тренери знаходяться в Лахорі, Пакистан, за 30-денними візами. Але група з 136 представників повернеться в Афганістан, якщо найближчим часом їх не прийме третя країна - вони повинні покинути Пакистан до 12 жовтня.

Джерело: The Guardian

Їхню втечу з Кабула на тлі хаотичного виведення західних військ в минулому місяці фінансував фонд Rokit Foundation. Цю ініціативу підтримали голова британського клубу «Лідс Юнайтед» Андреа Радріззані і неурядова організація «Футбол заради миру».

Спроби евакуювати дівчаток зафрахтованим літаком в Доху, підтримані урядом Катару, зазнали невдачі, оскільки їм було відмовлено в доступі в аеропорт Кабула на тлі терористичної загрози.

Потім вони були змушені ховатися в столиці ще 10 днів, перш ніж їм було надано тимчасові візи для перетину кордону Пакистану.

Дівчатка піддавалися небезпеці з боку талібів «через їх зв'язок з жіночим футболом в Афганістані і їх участь в національних представницьких органах та футбольних турнірах», - йдеться в листі від власних джерел, який представники жіночої збірної напередодні відправили прем'єр-міністру Пакистану Імрану Хану.

З тих пір вони перебувають в готелі в Лахорі, і Rokit профінансував всі логістичні витрати і організував складну операцію з доставки їх до кордону, а також харчування, проживання та медичні потреби. Але через вимоги безпеки уряд Пакистану заявив, що не може продовжувати свої візи більш ніж на 30 днів.

Питання життя та смерті

Оскільки їх прибуття до Пакистану набуло широкого розголосу, виконавчий директор Rokit Марі Гілл підкреслила, що це питання життя і смерті.

«По телевізору були фото їхніх облич, тепер їм загрожує ще більша небезпека. Це ті дівчата, які втекли. Вони не можуть повернутися в Афганістан, ми повинні їм допомогти».

Лист Борису Джонсону

Активісти написали Борису Джонсону з проханням терміново надати безпечний проїзд до Великобританії для дівчаток, наймолодшій з яких всього 12 років, в рамках схеми переселення афганських громадян (ACRS), яка надає пріоритетну увагу жінкам і дівчаткам з груп ризику, а також тим, хто встав на захист прав жінок.

Крім небезпеки для життя, пов'язаної з позицією талібів щодо жіночого спорту, в листі наголошується, що дівчата в основному належать до переслідуваних громад, які поділяють шиїтську віру (таліби належать до сунітів, - ред.), І що багато членів команди належать до етнічної групі хазарейців (яка протистоїть талібам - ред.).

«Пошуки тривають, ми повинні знайти їм постійний притулок», - сказав колишній пакистанський футболіст і співзасновник Football for Peace Кашиф Сіддікі.

«Ці дівчата були на шляху розвитку національної збірної з футболу. Тепер те, що давало їм надію, стало ризиком для їхнього життя».

Читайте також:

  • Таліби оголосили про закінчення війни після взяття Панджшеру.

  • Таліби влаштували "салют" зі зброї на честь захоплення Панджшера — загинули десятки людей.

  • Таліби виступили з фінальною заявою після відступу НАТО з Афганістану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?