Таліби виступили з фінальною заявою після відступу НАТО з Афганістану
Категорія
Світ
Дата публікації

Таліби виступили з фінальною заявою після відступу НАТО з Афганістану

Таліби виступили з фінальною заявою після відступу НАТО з Афганістану
Джерело:  online.ua

Угруповання “Талібан” виступило у вівторок, 31 серпня, із заявою про “вільний та суверенний” Афганістан - на тлі завершення військової місії Сполучених Штатів на інших держав-союзниць НАТО.

Джерело: Al Jazeera

За оголошенням талібів, вони офіційно вітають виведення власних військових підрозділів після 20 років окупації, а саме факт виведення став для них “історичним моментом”.

У згаданий день угруповання взяло під контроль аеропорт столичного Кабулу - одразу після старту останніх американських літаків. Нічне небо буквально прикрасили талібанський салют та стрілянина у повітря.

Один з представників “Талібану” Забіхулла Муджахід наголосив, що Сполучені Штати зазнали поразки.

“Ми не маємо жодних сумнівів у тому, що “Ісламський Емірат Афганістан” є вільним і суверенною державою. Америка зазнала поразки... і від імені моєї нації (я говорю), ми хочемо мати гарні відносини з рештою світу”, - стверджує таліб.

Він додав, що талібанське керівництво країни планує “захищати нашу свободу, незалежність, ісламські цінності”.

Вихід США з Афганістану

Крайнім терміном американської евакуації стало 31 серпня. Напередодні очільник Центрального командування США, генерал морської піхоти Френк Маккензі наголосив, що останні військовослужбовці залишили Кабул незадовго до опівночі - це ввечері напередодні за європейським часом.

Він уточнив, що американські сили не евакуювали всіх місцевих, яких хотіли, однак навіть якби процес тривав на 10 днів довше, вони все одно б не взяли усіх.

Після цього пресслужба Пентагону оприлюднила світлину останнього військовослужбовця, який залишає аеропорт в афганській столиці.

“Останній американський солдат, який залишив Афганістан: генерал-майор Кріс Донаг'ю, командувач 82-ї повітряно-десантної дивізії, XVIII повітряно-десантним корпусом і Форт-Брегг, сідає на борт C-17 ВПС США 30 серпня 2021 року завершує місію США в Кабулі”, - говориться у підписі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?