Усі шоковані: Україна провела небезпечну операцію в Афганістані, яку провалили США
Категорія
Світ
Дата публікації

Усі шоковані: Україна провела небезпечну операцію в Афганістані, яку провалили США

Усі шоковані: Україна провела небезпечну операцію в Афганістані, яку провалили США
Джерело:  online.ua

Українським військовим, які наразі знаходяться в Кабулі, вдалося успішно провести сміливу операцію, завдяки якій вдалося евакуювати афганських перекладачів, які працювали з військовими Канади.

Джерело: канадське видання  The Globe and Mail

Що відомо про операцію українських військових у Кабулі

Згідно з останніми даними, ця операція з порятунку перекладачів була проведена 27 серпня - через декілька годин після теракту біля воріт Міжнародного аеропорту Хаміда Карзая.

Після нападу американська влада повідомила, що в аеропорт дозволятимуть в'їзд лише іноземцям, однак не афганцям, які мають візу.

Попри ці обмеження українські бійці пішки вийшли до міста, щоб супроводжувати дві мікроавтобуси з перекладачами, які прямували до Канади та їх сім'ї, всього 19 осіб - на аеродром.

"Конвой увійшов в аеропорт, тому що українці вийшли. Ми просто надіслали їм номерні знаки наших транспортних засобів… і вони прийшли на місцевий базар, щоб знайти нас. Вони сказали "Україна?", Ми - "Так!", І вони провели нас всередину", - розповів Мохаммед Шариф Шараф, який провів 10 років в Афганістані як перекладач.

Не можна не звернути увагу на те, що дві попередні спроби, які спланували канадські військові до вильоту з аеропорту Кабула, не дали результати і не дозволили завезти групу Шарафа в аеропорт. Окрім того, операцію раніше провалили навіть бійці США.

"Українська операція була успішною там, де інші провалилися, тому що українські військові перекинули в місто спецпризначенців пішки, щоб провести рятувальні операції. Евакуйовані заявили, що усі були шоковані тим, що українські війська пішли на ризик, щоб врятувати їх, чого не зробили канадські і американські сили", - розповідають журналісти.

Своїми враженнями також поділилися врятовані перекладачі.

"Усі були шоковані. Минулого місяця я намагався, щоб нас хтось завів. Ми запитали американців, канадців, катарців, усіх - і рішення не було. Вони боялися вийти. Українські солдати були для нас ангелами. Вони зробили надзвичайну роботу. У них великі серця", - заявив один із перекладачів.

Читайте також:

  • Останній бастіон проти Талібану: чим відома Панджшерська долина, яку не зміг захопити навіть СРСР.

  • У Кабулі стався новий вибух — серед жертв є діти і жінки.

  • США нанесли авіаудар по авто з терористами ІДІЛ в Кабулі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?