Останній бастіон проти Талібану: чим відома Панджшерська долина, яку не зміг захопити навіть СРСР
Категорія
Світ
Дата публікації

Останній бастіон проти Талібану: чим відома Панджшерська долина, яку не зміг захопити навіть СРСР

Останній бастіон проти Талібану: чим відома Панджшерська долина, яку не зміг захопити навіть СРСР
Джерело:  online.ua

Станом на серпень 2021 року угруповання “Талібан” взяло під контроль весь Афганістан, а військові підрозділи країн НАТО взе на завершальній стадії відступу. Утім, у країні зберігся один регіон, який не планує підкорятися руху, який у міжнародній спільноті донедавна прямо називали терористичним.

Джерело: BBC

Панджшерська ущелина розкинулася у надзвичайно зручному для стратегічного планування регіоні. Ландшафт Афганістану в цілому розрізаний сотнями подібних долин, однак саме ця має прямий доступ до околиць Кабулу. До столиці з неї можна потрапити завдяки прямій магістралі.

Сьогодні місцевим лідером став Ахмад Масуд, що формує загони повстанців для збройного опору талібам. Він - син вже легендарного командира Ахмада Шаха Масуда, який відзначився успішною боротьбою двом потужним силам - радянським солдатам і талібам.

У 1980-ті роки Панджшерська ущелина стала одним з головних центрів опору червоному “інтернаціоналізму”, а десятиріччям пізніше там тривала успішна боротьба з “Талібаном”.

Наразі район знаходиться під контролем Фронту національного опору Афганістану.

“Червона Армія зі своєю міццю не змогла перемогти нас ... І Талібан 25 років тому теж ... вони намагалися захопити ущелину й зазнали нищівної поразки”, - цитує медіа голову зовнішньополітичного відомства ФНОА Алі Назарі.

У русі стверджують, що кількість учасників мілітаристичних формувань вже налічують тисячі, а боронитимуть вони район, який оточений високими скелями до 3 тисяч метрів над дном долини.

Ущелина володіє гідро- та вітроелектростанціями, а за допомоги Сполучених Штатів в останні дві декади там збудували дороги та радіовежу, яка приймає сигнали з Кабулу. Неподалік від в’їзду до неї розташована колишня авіабаза США у Баграмі, її збудував СРСР ще 1950-х років.

Здебільшого серед населення, яке коливається від 150 до 200 тисяч - етнічні таджики, які розмовляють мовою дарі. Вони за довгі десятиріччя стали непримиренними опонентами талібів, зокрема на полі бою.

“Зазвичай губернатори більш лояльні до уряду, ніж до місцевого населення. Але Панджшер був особливим випадком”, - уточнив професор Антоніо Джустоцці з Королівського інституту оборонних досліджень.

З 1980 до 1985 роки радянські війська неодноразово намагалися штурмувати ущелину, зокрема із залученням повітряних сил. Утім, військовослужбовці часто потрапляли у засідки у складній місцевості.

Через подібний опір згодом командування побачило безглуздість спроб отримати будь-який контроль хоча б над клаптиком району.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?