Байден запускає запасний план по Афганістану
Категорія
Світ
Дата публікації

Байден запускає запасний план по Афганістану

Байден запускає запасний план по Афганістану
Джерело:  online.ua

Американські військові можуть залишитися в Афганістані після 31 серпня, якщо не вдасться до цього часу вивезти з захопленої талібами країни всіх бажаючих. Глава Білого дому Джо Байден вже доручив Пентагону готуватися до запуску запасного плану.

Джерело: пресслужба Білого дому

Про свій запасний плані Байден також вже розповів лідерам країн G7, які напередодні провели надзвичайне засідання щодо ситуації в Афганістані. Американський лідер запевнив, що рішуче налаштований завершити військову місію в Афганістані до 31 серпня, як і планував, але допустив її продовження, якщо питання з евакуацією затягнеться.

Лідери Великої сімки в свою чергу закликали Байдена відкласти остаточне завершення американської місії в Афганістані, щоб забезпечити безпечну евакуацію всіх громадян інших країн. Байден же їм нагадав, що місію важливо завершити саме в установлений строк, так як з кожним днем все більше зростає терористична загроза.

"Зростає ризик нападу терористичного угруповання, відомого як ІГІЛ-К, філії ІГІЛ в Афганістані, яка також є заклятим ворогом Талібану. Кожен день, коли ми знаходимося на землі, - це ще один день, коли ми знаємо, що ІГІЛ-К прагне завдати удар по аеропорту і атакувати як сили США і їх союзників, так і ні в чому не винних мирних жителів ", - сказав Байден.

При цьому він запевнив, що вже доручив Пентагону і Держдепу підготувати запуск запасного плану на випадок надзвичайної ситуації, щоб продовжити термін американської місії і евакуації людей у разі потреби.

"Ми всі повинні працювати разом, щоб евакуювати тисячі афганців, які, врешті-решт, мають право на отримання статусу біженця. Сполучені Штати виконають свою роль", - підкреслив президент США.

Евакуація з Афганістану

За тиждень після захоплення талібами Афганістану США евакуювали з цієї країни понад 70 тисяч людей, 4 тисячі з яких були громадянами США. Щоденно з аеропорту Кабула, який знаходиться під контролем американських військових, вилітають десятки літаків - за добу вдається евакуювати майже 50 тисяч людей.

Україна бере активну участь в евакуації людей з Кабула. 22 серпня в Київ прибув другий евакуаційний борт. Військово-транспортний літак ВПС України евакуював з Афганістану 83 людини. У їх числі 31 українець і громадяни інших держав, а також представники міжнародних ЗМІ і громадських організацій.

"Сполучені Штати Америки звернулися до України з проханням допомогти в реалізації операції по евакуації з Афганістану осіб, яким загрожує небезпека. Україна погодилася надати логістичне сприяння у вивезенні людей з Кабула з їх подальшим переміщенням в США та інших країн", — повідомляють в МЗС.

Коротко про ситуацію в Афганістані

  • 15 серпня бойовики Талібан захопили столицю Афганістану — Кабул. Після чого президент країни Ашраф Гані екстрено подав у відставку і в терміновому порядку виїхав з країни. На даний момент, за неофіційними даними, Гані знаходиться в Омані.

  • Зараз таліби взяли під контроль всі прикордонні переходи. Аеропорт в Кабулі залишився єдиним виходом з Афганістану.

  • Тисячі місцевих жителів масово бажають покинути Кабул. Вони штурмують аеропорт столиці, намагаються силою проникнути в літаки, щоб втекти з країни.

  • На тлі захоплення влади талібами почалася масова евакуація дипломатів. У Кабулі залишилося тільки три посольства іноземних держав — Росії, Пакистану і Китаю.

  • Україна евакуювала з Афганістану близько 80 осіб. Серед них — українці і громадяни інших держав.

  • У НАТО зайняли жорстку позицію щодо Афганістану. Генсек Єнс Столтенберг попередив талібів, що якщо в Афганістан повернуться міжнародні терористи, то альянс завдасть по ним дистанційний удар.

  • Бойовики угруповання "Талібан" почали розшук для подальшої розправи осіб, які співпрацювали з західними структурами або медіа за останні 20 років.

  • Україна пропонує прийняти афганців з групи ризику.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?