Талібан поставив вимоги країнам НАТО з евакуації з Афганістану
Категорія
Світ
Дата публікації

Талібан поставив вимоги країнам НАТО з евакуації з Афганістану

Талібан поставив вимоги країнам НАТО з евакуації з Афганістану
Джерело:  online.ua

Лідери руху “Талібан”, які у серпні захопили владу в Афганістані, оголосили про власні вимоги щодо процесу евакуації сил Сполучених Штатів та інших союзників НАТО з країни.

Джерело: Sky News

За оприлюдненими даними, представництво талібів не планують продовжувати дедлайн термінів, які надали урядах західних держав для відступу з афганської землі.

“У "Талібану" немає намірів продовжувати крайній термін евакуації”, - підтвердив це один з речників руху.

Журналісти телеканалу уточнили, що таліби нагадали - союзники НАТО самі винні у відповідній ситуації.

“Західні країни самі створили цю проблему: у них не було налагодженої системи”, - додали у ЗМІ, коли цитували бойовиків.

Також за інформацією британських медіа, прем’єр-міністр королівства Борис Джонсон планує під час невідкладного та позапланового саміту G7, який запланований на вівторок, 24 серпня, звернутися особисто до президента США Джо Байдена щодо пролонгування терміну виведення.

Водночас сам американський лідер пізніше звернув увагу, що сподівається на своєчасне виведення та відсутність необхідності продовження дедлайнів.

Офіційний Вашингтон встановив остаточну відповідну дату на 31 серпня, хоча раніше оголошувалося про 11 вересня - до роковин трагедії у Нью-Йорку та Пентагоні.

Ситуація в Афганістані

22 серпня Держдепартамент США заявив, що аеропорт Кабулу закриють на 48 годин для евакуації людей, які вже перебувають на його території. Після цього рейси відновляться.

Біля аеропорту знаходяться тисячі людей, які хочуть втекти з Афганістану. У натовпі виникає тиснява, люди зазнають травм, особливо коли таліби стріляють у повітря, щоб відігнати тих, хто намагається сісти на будь-який рейс і залишити країну.

Адміністрація президента Джо Байдена попередила цивільні американські авіалінії про те, що вони можуть бути використані для перевезення людей, евакуйованих з Афганістану, пишуть американські ЗМІ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?