США екстрено звернулися до України за невідкладною допомогою
Категорія
Світ
Дата публікації

США екстрено звернулися до України за невідкладною допомогою

США екстрено звернулися до України за невідкладною допомогою
Джерело:  online.ua

22 серпня США екстрено закрили аеропорт Кабула на дві доби через масову загибель людей, які намагаються втекти з країни. Команда американського лідера Джо Байдена звернулася за допомогою до офіційного Києва з евакуацією афганців, яким загрожує небезпека.

Джерело: Офіс президента України

У Держдепі США сьогоднішню ситуацію в аеропорту Кабула називають найгіршою в гуманітарному плані і абсолютно безпрецедентною. За тиждень після того, як Талібан захопив владу в Афганістані, тим загинули 12 мирних громадян, які намагаються покинути країну з метою збереження життя.

США рекомендують громадянам не приходити в аеропорт Кабула, який знаходиться під контролем американських військових, оскільки тисячі людей заблокували вхід, там відбувається тиснява.

"В'їзд в аеропорт буде здійснюватися за допомогою конкретних водіїв таксі, які будуть доставляти пасажирів", - йдеться в повідомленні Держдепу.

Поки аеропорт закрили на 48 годин. За цей час американська влада планує евакуювати тих людей, які вже знаходяться на території аеропорту.

Україна евакуює людей з Кабула

Україна бере активну участь в евакуації людей з Кабула. 22 серпня в Київ прибув другий евакуаційний борт. Військово-транспортний літак ВВС України евакуював з Афганістану 83 людини. У їх числі 31 українець і громадяни інших держав, а також представники міжнародних ЗМІ і громадських організацій.

"Сполучені Штати Америки звернулися до України з проханням допомогти в реалізації операції по евакуації з Афганістану осіб, яким загрожує небезпека. Україна погодилася надати логістичне сприяння у вивезенні людей з Кабула з їх подальшим переміщенням в США та інших країн", - повідомили в Офісі президента України з посиланням на МЗС.

Відзначається, що евакуаційна операція не передбачає надання евакуйованим притулку в Україні.

Коротко про ситуацію в Афганістані

  • 15 серпня бойовики Талібан захопили столицю Афганістану — Кабул. Після чого президент країни Ашраф Гані екстрено подав у відставку і в терміновому порядку виїхав з країни. На даний момент, за неофіційними даними, Гані знаходиться в Омані.

  • Зараз таліби взяли під контроль всі прикордонні переходи. Аеропорт в Кабулі залишився єдиним виходом з Афганістану.

  • Тисячі місцевих жителів масово бажають покинути Кабул. Вони штурмують аеропорт столиці, намагаються силою проникнути в літаки, щоб втекти з країни.

  • На тлі захоплення влади талібами почалася масова евакуація дипломатів. У Кабулі залишилося тільки три посольства іноземних держав — Росії, Пакистану і Китаю.

  • Україна евакуювала з Афганістану близько 80 осіб. Серед них — українці і громадяни інших держав.

  • У НАТО зайняли жорстку позицію щодо Афганістану. Генсек Єнс Столтенберг попередив талібів, що якщо в Афганістан повернуться міжнародні терористи, то альянс завдасть по ним дистанційний удар.

  • Бойовики угруповання "Талібан" почали розшук для подальшої розправи осіб, які співпрацювали з західними структурами або медіа за останні 20 років.

  • Україна пропонує прийняти афганців з групи ризику.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?