Лідери країн G7 збираються на термінове засідання
Категорія
Світ
Дата публікації

Лідери країн G7 збираються на термінове засідання

Лідери країн G7 збираються на термінове засідання
Джерело:  online.ua

У вівторок, 24 серпня, лідери країн Великої сімки зберуться на екстрене засідання. Його скликає британський прем'єр Борис Джонсон через ситуацію в Афганістані.

Джерело: Twitter Джонсона

Прем'єр-міністр Великої Британії, який головує в 2021 році в G7, анонсував, що з лідерами Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії і США, має намір обговорити безпечну евакуацію людей з Афганістану, владу якого захопив Талібан.

"Життєво важливо, щоб міжнародне співтовариство працювало разом, щоб забезпечити безпечну евакуацію, запобігти гуманітарній кризі і підтримати афганський народ для закріплення досягнень останніх 20 років", - підкреслив Джонсон.

Раніше британський прем'єр запевняв, що якщо знадобиться, він готовий навіть співпрацювати з талібами, щоб врятувати життя тисячам афганців.

Евакуація в Афганістані

Перед засіданням G7 ситуацію в Афганістані обговорили президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Глава іспанського уряду запропонував Байдену використовувати дві військові бази на півдні Іспанії для прийому евакуйованих афганців, які працювали на уряд США.

В ЄС також вживають активних заходів на тлі ситуації в Афганістані. Офіційний Брюссель уже заявив про готовність надати фінансування країнам, які допомагають переселити біженців з Афганістану.

Україна бере активну участь в евакуації людей з Афганістану. 22 серпня в Київ прибув вже другий евакуаційний борт. Військово-транспортний літак ВВС України евакуював з Афганістану 83 людини. У їх числі 31 українець і громадяни інших держав, а також представники міжнародних ЗМІ і громадських організацій.

США розраховують на допомогу Києва в евакуації афганців. Українська влада погодилася надати логістичне сприяння у вивезенні людей з Кабула з їх подальшим переміщенням в США та інші країни. Відзначається, що евакуаційна операція не передбачає надання евакуйованим притулку в Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?