Актор Джордж Клуні закликав створити коаліцію зі знищення ПВК "Вагнер"
Категорія
Світ
Дата публікації

Актор Джордж Клуні закликав створити коаліцію зі знищення ПВК "Вагнер"

Актор Джордж Клуні закликав створити коаліцію зі знищення ПВК "Вагнер"
Джерело:  online.ua

Американський актор Джордж Клуні, який є співпрезидентом фонду The Sentry, який бореться зі спонсорами збройних конфліктів в Африці, закликав західні країни об’єднатися, щоб ліквідувати ПВК Вагнера.

Джерело: The Economist

ПВК Вагнер поширила вплив Росії на нестабільні країни в Африці

Джордж Клуні та Джон Прендергаст пишуть, що «Вагнер» був однією з найуспішніших зовнішньополітичних ініціатив Росії за останнє десятиліття.

ПВК змогла поширити вплив Росії на нестабільні країни, зокрема в Африці, просуваючи свої економічні інтереси, часто насильницькими методами.

Група активно діяла у Центральноафриканській Республіці, там бойовики створили інструкцію з захоплення уряду, використовуючи просту операцію: захист режиму в обмін на концесії на корисні копалини.

Таким чином «Вагнер» приватизував мінеральні багатства країни, отримавши плату у вигляді золота та діамантів.

Слідчі Sentry опитали солдатів і міліціонерів цар із командування «Вагнера», які сказали, що їх навчили катувати — відрізати руки та ноги, видаляти нігті, душити та спалювати людей живцем, - пишуть автори.

Ця ж стратегія в різних формах використовується в Лівії, Малі, Судані та інших країнах, і служить інтересам Росії кількома способами: розширення глобального впливу, доступ до чорного ринку, і виконує головну стратегічну мету РФ – підрив демократії в Африці.

Як протидіяти ПВК Вагнера

Автори зазначають, що нестабільність групи «Вагнера» після невдалого заколоту 24 червня зараз дає США та ширшому міжнародному співтовариству безпрецедентну можливість протистояти використанню Росією цієї жорстокої та корупційної сили за кордоном.

Америка, Європейський Союз та інші союзники повинні зосередитися на притягненні Вагнера до фінансової та юридичної відповідальності. Вони повинні створити спеціальну коаліцію, спрямовану на демонтаж бізнес-імперії групи, спираючись на уроки аналогічних зусиль, зосереджених на Ісламській державі та Аль-Каїді.

За словами Клуні та Прендергаста, міжнародне співтовариство також має надати пріоритет розслідуванню та судовому переслідуванню тих, хто відповідає за воєнні злочини та злочини проти людяності, незалежно від того, чи є вони персоналом ПВК «Вагнера» чи лідерами режиму та місцевими воєначальниками, пов’язаними з ПВК «Вагнер».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?