Альбом Джамали QIRIM номіновано на Шевченківську премію 2024 року — відео
Категорія
Шоу-бізнес
Дата публікації

Альбом Джамали QIRIM номіновано на Шевченківську премію 2024 року — відео

Джамала
Джерело:  Слух

QIRIM – збірка кримськотатарських пісень у оркестрових аранжуваннях, раніше його презентували з симфонічним оркестром у Києві та Ліверпулі.

QIRIM від Джамали потрапив у лонгліст Шевченківської премії

QIRIM від Джамали, що вийшов 5 травня 2023 року, потрапив у лонгліст Шевченківської премії у номінації «Музичне мистецтво». Це найвища державна нагорода за внесок у розвиток української культури.

Альбом висунуло АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Це збірка кримськотатарських пісень у оркестрових аранжуваннях, раніше його презентували з симфонічним оркестром у Києві та Ліверпулі.

Комітет Шевченківської премії цього року оголосив номінантів у категоріях «Література», «Літературознавство і мистецтвознавство», «Публіцистика», «Журналістика», «Візуальні мистецтва», «Кіномистецтво» і «Театральне мистецтво».

Серед них: гурт Hudaki Village Band за концерт «Музика із серця України», стрічка «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, документальний фільм «Юкі», «20 днів у Маріуполі» та інші.

Традиційно нагородження відбувається 9-го березня, на день народження Тараса Шевченка. Премію заснували у 1961-му, 2023 став першим роком, коли премію не вручили у цю дату.

Альбом Qırım від Джамали: що відомо

Альбом "Qırım" складається з 14 пісень, які певною мірою збирають півострів, як пазл, – розповідала Джамала в інтерв'ю.

5 травня, коли кримські татари святкують головне свято весни – Хидирлез, українська кримськотатарська співачка Джамала випустила альбом Qirim – збірку старовинних пісень кримськотатарського народу.

До збірки ввійшло 14 композицій – раніше невідомих, переписаних чи забутих. Джамала віднайшла їх у містах та селищах Кримського півострова. У МКІП повідомили, що альбом Qırım Джамала презентує разом із Національним симфонічним оркестром України на сцені Національної опери, а після цього альбом вперше зазвучить наживо у Великій Британії, в Ліверпулі, спільно з BBC Philharmonic Orchestra.

Окрім дивовижного порятунку музичної кримськотатарської спадщини, команда Джамали вимушена була рятувати від росіян свої здобутки фізично. Робота над альбомом розпочалась до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Джамала зізналася британським журналістам, що вже записану збірку довелося буквально рятувати під російськими обстрілами навесні 2022-го:

Моєю другою думкою після "Де мої діти?", коли ми почули сирени і усе це, було "Де мій альбом?

Під час окупації Київщини, коли столиця опинилась під загрозою, сервери з напрацьованими матеріалами евакуював у безпечне місце саунд-продюсер проєкту Сергій Круценко.

Джамала прийшла до Сергія з ідеєю альбому "QIRIM" у 2020 році. Разом вони працювали над ним до 8 січня 2023 року. В цей день Сергій помер – його серце не витримало. Він не дожив до презентації проєкту три місяці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?