Алгоритми YouTube забанили канал про шахи через расизм
Категорія
Технології
Дата публікації

Алгоритми YouTube забанили канал про шахи через расизм

Алгоритми YouTube забанили канал про шахи через расизм
Джерело:  online.ua

На тлі того, як інтернетом рік за роком поширюють інформацію, що провокує ворожнечу за етнічними чи культурними ознаками, адміністрація соціальних мереж та популярних порталів працює все жорсткіше. Для найбільш масивних систем фахівці користуються алгоритмами й нейромережами, однак це інколи призводить до неочікуваних казусів. Наприклад, нещодавно система відеохостингу YouTube заблокувала популярний канал про шахи через “расизм”. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Independent.

За уточненими деталями, йдеться про канал хорватського шахіста Антоніо Радича. Його звинуватили у поширенні “шкідливого та небезпечного” контенту, а приводом могла стати фраза на кшталт “чорні проти білих”.

Станом на момент бану в каналу Agadmator було близько мільйона підписників. У червні він був заблокований під час шахового турніру з японським гросмейстером Хікару Накамурою, але вже за добу його відкрили знову.

Саме алгоритми YouTube негативно відреагували на бесіду шахістів, які обговорювали, відповідно, шахи та згадували їх колір. Безпосередньо адміністрація відмовилася пояснити офіційні причини, однак сам Радич упевнений також у блокуванні через невірну оцінку штучного інтелекту.

Передбачається, що реальні робітники YouTube модерують контент разом з нейромережами. Там, де людина може проігнорувати “порушення”, алгоритми можуть його навпаки побачити через нерозуміння контексту.

Комп’ютерні експерти з Університету Карнегі-Меллона провели дослідження, під час якого моделювали реакцію штучного інтелекту на відеоролики про шахи. Для цього вони надали для аналізу також 680 тисяч коментарів з п’ятірки найпопулярніших галузевих каналів на YouTube.

Далі експерти персонально вивчили добірку 1000 коментарів, які штучний інтелект відзначив як порушення. Близько 82% з них відносилися до слів “білий”, “чорний”, “загроза”, “напад” - алгоритми без розуміння шахового контексту відреагували на випередження.

Як повідомляв ONLINE.UA, президент технологічного гіганта Microsoft Бред Сміт офіційно повідомив, що кібератака на корпорацію, яка відбулася в грудні 2020 року, "ймовірно, була найбільшою та найскладнішою атакою, яку світ коли-небудь бачив". Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу CBS, коментуючи зафіксоване в грудні вторгнення, яке порушило роботу мереж уряду та приватних компаній у США та багатьох інших країнах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?