Amazon і Apple оштрафували в Італії на 228 млн доларів
Категорія
Технології
Дата публікації

Amazon і Apple оштрафували в Італії на 228 млн доларів

Amazon і Apple оштрафували в Італії на 228 млн доларів
Джерело:  online.ua

Компанії Amazon і Apple оштрафовані антимонопольним комітетом Італії на суму 228 млн доларів за змову на ринку продажів. За даними розслідування відомства, IT-гіганти намагаються перешкоджати утворенню здорової конкуренції через співпрацю один з одним.

Джерело: сайт регулятора

У заключному висновку комітету йдеться про укладання контракту між сторонами у жовтні 2018 року, згідно з яким техніку Apple міг реалізовувати лише Amazon та кілька інших продавців. В Антимонопольному комітеті Італії їх називають "обраними індивідуально та дискримінаційним чином".

Виконуючи умови договору, компанії фактично створили антиконкурентні умови на ринку та нашкодили покупцям.

Виконавча влада країни вимагала переглянути правила торгівлі на майданчику та змінити бізнес-плани, цього разу з дотриманням законодавства ЄС — усім реселлерам мають бути надані однакові права та відзначають необхідність наявності чистої конкуренції.

IT-гіганти Amazon і Apple готуються до судової тяганини

Поки що відомо, що обидва IT-гіганти готуються до судових розглядів, адвокати компаній вже в процесі оскаржать рішення італійського органу влади.

"Для того, щоб наші клієнти купували справжні продукти, ми тісно співпрацюємо з нашими партнерами-реселерами та спеціальними групами експертів по всьому світу, які працюють із правоохоронними органами, митницею та продавцями, щоб гарантувати продаж тільки справжньої продукції Apple", - заявив представник Apple .

Представник Amazon в окремій заяві назвав штраф "непропорційним та невиправданим".

"Ми відкидаємо ідею, що Amazon має вигоду, крім продавців з нашого маркетплейсу, оскільки наша бізнес-модель залежить від їхнього успіху", - зазначив він.

Згідно зі статистикою, наведеною комітетом, на місцевий підрозділ Amazon припадає понад 70% покупок у сфері споживчої електроніки.

Цікаво, що згадана справа має свої наслідки і в інших країнах. Зокрема, такі ж розслідування ініціювали вже в Іспанії та Німеччині.

Нагадаємо, кілька днів тому ЄС ухвалив загальні правила щодо регулювання Apple й Google. Цей закон буде боротися з монополією великих техногігантів. Керівництво Європарламенту плекає надію, що його ухвалять у наступному році.  Окрім американських Google, Amazon, Apple, Facebook та Microsoft, він торкнеться ь також нідерландської Booking.com та китайської Alibaba.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?