Американські вчені навчилися визначати точний біологічний вік людини
Категорія
Технології
Дата публікації

Американські вчені навчилися визначати точний біологічний вік людини

Американські вчені навчилися визначати точний біологічний вік людини
Джерело:  online.ua

Команда вчених зі Сполучених Штатів розробила систему, яка дозволяє визначити біологічний вік організму людини - вона працює завдяки аналізу стану білків у крові.

Джерело: Longevity technology

За оприлюдненими подробицями, авторами “годинника” iAge стали дослідники Інституту Бака та Стенфордського університету. Передбачається, що цей пристрій допоможе аналізувати ймовірну тривалість життя.

Завдяки комп’ютерному моделюванню науковці створили алгоритм імунного “годинника”, який побудований на зв’язку рівня білка CXCL9 в крові та системного запалення.

Система iAge дозволяє оцінювати рівень запального навантаження та прогнозувати наступні захворювання:

  • ті, що пов’язані з процесом старіння;

  • такі, що зумовлені зниження імунітету з віком.

Також технологія дозволяє знайти пояснення для виняткової довготривалості життя в людей, яких називають довгожителями. Передбачається, що фахівці зможуть визначати не тільки ризики для появи захворювань серцево-судинної системи, але передбачати темпи старіння організму в подальші роки життя людини.

Науковці під час дослідження вивчили зразки крові понад тисячі людей, вік яких коливався від 8 до 96 років. перш за все їх цікавили вікові зміни у симптомах хронічних запалень.

Експерти виявили незвичний “маркер старіння” - білок CXCL9. Його виробляє ендотелій, а необхідний він для допомоги у виробництві в організмі T-клітин імунної системи.

Упродовж процесу старіння й розвитку відповідних системних запалень все більший обсяг білка звільняється - це своєю чергою провокує подальше старіння клітин.

Нещодавно також Центр громадського здоров’я при МОЗ України запустив онлайн-сервіс, за допомогою якого українці можуть обчислити ймовірну тривалість життя.

Аби дізнатися, скільки років можна прожити, потрібно відповісти всього на кілька запитань. Калькулятор життя оцінює довголіття за кількома факторами — звички, харчова поведінка, хронічні захворювання, фізичну активність тощо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?