Аналітик попередив про новий козир Путіна під час переговорів зі США
Категорія
Політика
Дата публікації

Аналітик попередив про новий козир Путіна під час переговорів зі США

Аналітик попередив про новий козир Путіна під час переговорів зі США
Джерело:  online.ua

Директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь звертає увагу на те, що у ніч на Різдво до Казахстану увійшли перші військові частини Росії та її союзників. За його словами, це стане новим козиром очільника Кремля Володимира Путіна під час переговорів із США щодо "гарантій безпеки".

Джерело: "ЄП"

Експерт назвав козир Путіна під час переговорів зі США

Можливість того, що Росія знайде або створить привід завести своїх війська на території Казахстану, давно обговорювалися, особливо після 2014 року. Але те, як це сталося – коли військових запросила сама влада через механізм досі недієвої організації ОДКБ – виявилося геть непередбачуваним і неочікуваним. Ця військова операція несе для Росії також виклики: якщо війська лишаться у Казахстані надовго, то з часом тамтешня еліта, інтелігенція, громадянське суспільство зрозуміють, що втрачають державу через свого північного сусіда, - наголошує Михайло Самусь.

Однак, на переконання експерта, саме ця ситуація дала Путіну в руки ще один козир, який він може активно використовувати під час перемовин із США та НАТО щодо "гарантій безпеки".

Володимир Путін (фото — kremlin.ru)

Аналітик також звертає увагу на на те, що Кремль досі розглядає ОДКБ як "власне НАТО". Він нагадав про те, що принцип "колективної безпеки" - це взагалі калька з натівських документів.

Приїзд військових РФ та інших держав ОДКБ не є окупацією. Міжнародне право дає чітке визначення: окупація починається, коли владу на окупованій території перебирає держава-окупант або армія держави-окупанта. У Казахстані цього (принаймні, наразі) не сталося. Натомість це точно можна назвати військовою інтервенцією, - пояснює Михайло Самусь.

На переконання експерта, цілком можливо, згодом інтервенція переросте в окупацію - такий варіант розвитку подій теж не можна ігнорувати. Аналітик переконаний, що все буде залежати від ситуації у Казахстані, від того, чи лишаться російські військові там надовго та які права вони отримають.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?