Аналітики з'ясували, коли Україна може відмовитися від співпраці з МВФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Аналітики з'ясували, коли Україна може відмовитися від співпраці з МВФ

Аналітики з'ясували, коли Україна може відмовитися від співпраці з МВФ
Джерело:  online.ua

Аналітики Bank of America (BofA) озвучили прогноз, що Україна може спробувати відмовитися від співпраці з Міжнародним валютним фондом під час виборчого циклу 2023-2024 років. Це сказано у звіті BofA Global Research.

Джерело:  "Інтерфакс-Україна"

Офіційний Київ може відмовитися від співпраці з МВФ

Згідно з останніми даними, експерти розраховують на продовження поточної програми МВФ до 2022 року "за умови обмеженого прогресу".

"Проте ми також думаємо, що українська влада може спробувати "вийти" із залежності від фінансування МВФ під час наступного виборчого циклу в другому півріччі 2023 року - першому кварталі 2024-го", - кажуть аналітики.

Окрім того, наголошується, що офіційний Київ може повернутися до ідеї нової програми після виборів у рамках ширшої співпраці із Заходом, однак під час виборчого процесу все ж може вважати за краще не бути зв'язаною умовами МВФ.

За словами експертів, це може спровокувати період відсутності активної програми МВФ, однак якась форма співпраці, цілком можливо, збережеться за будь-якого сценарію.

Як уже згадувалося раніше, наступні вибори до парламенту заплановані на жовтень 2023 року, а президентські вибори - на березень 2024 року.

"Отже, 2022 рік - останнє вікно для продовження тісної співпраці з МВФ... Ми думаємо, що продовження поточної програми SBA (у рамках механізму stand-by - ред.) ще на рік або близько того є найбільш імовірним сценарієм. Це може дати змогу Україні погасити МВФ принаймні частину з майже 3 млрд дол із термінами погашення у 2021-2022 роках. Здатність України утримуватися від офіційного фінансування, ймовірно, безпосередньо залежатиме від бюджетної консолідації у 2022-2023 роках", - йдеться в звіті.

Як стверджують представники BofA, гнучкий підхід до податково-бюджетної політики, ймовірно, означатиме необхідність у фінансуванні МВФ навіть під час виборчого циклу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?