Апарат NASA вріжеться в астероїд, щоб захистити Землю
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Апарат NASA вріжеться в астероїд, щоб захистити Землю

Апарат NASA вріжеться в астероїд, щоб захистити Землю
Джерело:  online.ua

Перша у світі місія DART, спрямована на зміну траєкторії астероїдів і їх перенаправлення, стартує 23 листопада на борту ракети SpaceX Falcon 9 із військово-повітряної бази Ванденберг у Каліфорнії.

Джерело: CNN.

Після запуску в листопаді, NASA перевірить свою технологію відхилення астероїдів у вересні 2022 року, щоб побачити, як вона впливає на рух навколоземного астероїда в космосі. Метою місії є Діморф, невеликий супутник астероїда, що обертається навколо астероїда Дідім.

Дідім був відкритий в 1996 році. Його головна особливість - власний супутник, одне з найменших космічних тіл, що мають власну назву - Діморф, його відкрили в 2003 році. Діаметр Діморфа - приблизно 160 метрів. Дідім значно більший, його діаметр - 780 метрів.

Діморф був обраний для цієї місії, тому що його розмір відповідає розміру астероїдів, які можуть становити загрозу для Землі.

Місія DART

У вересні 2022 року Дідім і Діморф наблизяться до Землі приблизно на 11 мільйонів кілометрів. У цей же час учені планують використовувати свою технологію відхилення. Космічний корабель DART навмисно вріжеться в Діморф, щоб змінити рух астероїда в космосі. Астрономи зможуть спостерігати зіткнення через телескопи, говорить Том Стетлер, вчений-програміст DART в штаб-квартирі NASA. А в космосі момент зіткнення апарату з астероїдом зафіксує супутник Light Italian Cubesat Італійського космічного агентства. Він відокремиться від космічного корабля перед зіткненням і сфотографує те, що відбувається. А сам момент удару та кінетичне відхилення будуть зняті бортовою камерою DRACO.

Апарат вріжеться в Діморф і сповільнить його всього на 1%, але вчені вважають, що в разі реальної небезпеки для Землі цього було б достатньо.

Кінцевою метою DART є отримання інформації про те, чи можуть космічні організації захистити Землю від смертоносних астероїдів, що загрожують нашій планеті в майбутньому. Такі об'єкти, як Діморф і Дідім, потрапляють на Землю кожні кілька тисяч років і вони досить великі, щоб завдати значної шкоди.

«DART — це перший крок у тестуванні методів відхилення небезпечних астероїдів. Потенційно небезпечні астероїди є глобальною проблемою, і ми раді співпрацювати з нашими італійськими та європейськими колегами, щоб зібрати максимально точні дані», - каже Андреа Райлі, керівник програми DART.

Читайте також:

  • Вчені висунули нову теорію формування Місяця.

  • Вчені відкрили найбільшу за всю історію спостережень комету.

  • Науковці з'ясували, як на Марсі сформувався ландшафт з річками.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?