Науковці з'ясували, як на Марсі сформувався ландшафт з річками
Категорія
Технології
Дата публікації

Науковці з'ясували, як на Марсі сформувався ландшафт з річками

Науковці з'ясували, як на Марсі сформувався ландшафт з річками
Джерело:  online.ua

Науковці провели нове дослідження стосовно процесу формування ландшафту на Марсі - раніше рельєф планети більше нагадував земний завдяки річкам та океанам, сліди досі можна побачити досі.

Джерело: Nature

За оприлюдненими даними, річкові долини формувалися мільярди років тому з кратерів, в яких містилася рідка вода. Деякі річища були глибшими у порівнянні з іншими.

На Землі долини рік формуються надзвичайно довго, упродовж декад, оскільки вода вимиває ґрунт.

Натомість на поверхні Червоної планети вони колись формувалися ледь не миттєво - це дозволяли водні проломи у стінках кратерів, що нагадує більше повінь, аніж поступову появу. Також деякі річки формувалися завдяки підвищенню рівня води у цих кратерах, де вона накопичувалася за роки.

В цілому експерти проаналізували 262 марсіанські кратери, які мільярди років тому містили маси води.
Найбільша частка серед виявлених річкових долин з’явилася саме через ці “катастрофічні” процеси, однак одночасно з цим були й річки, які з’являлися “помірним” шляхом.

Це було виявлено завдяки показникам середніх глибин річища - у “помірних річок” вони приблизно удвічі менші в порівнянні з “проломними”.

Геологія Марсу

За словами міжнародної групи науковців, мільярди років тому на поверхні Червоної планети були річки, озера, а величезний океан вкривав її майже повністю. Утім, близько 3,5 мільярда роки тому води майже не залишилося зовсім — принаймні, у рідкій формі.

Згідно з дослідженням науковців зі Сполучених Штатів, Великої Британії та Швейцарії, для з’ясування причин варто звернути увагу на наявність та розподіл летючих елементів у воді. Завдяки стабільним ізотопам калію вони встановили, що колись їх було вдосталь, однак атмосфера Марсу згодом усі втратила.

Головний висновок науковців — Марс занадто малий для того, щоб тривалий час утримувати на поверхні достатню кількість рідкої води. Це зумовило неможливість цієї планети забезпечити розвиток складних життєвих форм.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?