Астрономи нарешті з'ясували, що могло стерти сліди життя з поверхні Марса
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи нарешті з'ясували, що могло стерти сліди життя з поверхні Марса

Астрономи нарешті з'ясували, що могло стерти сліди життя з поверхні Марса
Джерело:  online.ua

Американські астрономи не втомлюються шукати сліди життя на Червоній планеті. Так, нещодавно стало відомо, що марсохід Curiosity виявив, що докази його існування на Марсі, цілком ймовірно, були стерті.

Джерело: Live Science

Після завершення нового масштабного дослідження вчені зазначили, що їхнє нове відкриття не зменшує імовірності того, що одного дня вони все ж знайдуть життя на Марсі.

Що відомо про нове дослідження Марсу

Згідно з останніми даними, марсохід Curiosity досліджував осадові породи багаті глиною в кратері Гейла.

Варто звернути увагу на те, що це колишнє озеро, яке утворилося після удару астероїда приблизно 3,6 мільярда років тому.

Що важливо розуміти, глина – хороше свідчення наявності життя: вона зазвичай утворюється, коли кам'янисті мінерали вивітрюються і гниють після контакту з водою — ключовим інгредієнтом для виникнення і підтримування життя. Окрім того, за словами вчених, це чудовий матеріал для збереження скам'янілостей мікробів.

"Коли Curiosity взяв два зразки стародавнього аргіліту, осадової породи, що містить глину, з двох ділянок висохлого дна озера у 400 метрах один від одного, дослідники виявили, що одна ділянка містила тільки половину очікуваної кількості глинистих мінералів. Замість них на цій ділянці було знайдено велику кількість оксидів заліза", - пише видання.

Астрономи озвучили думку, що головна причина цього геологічного зникнення у надсолоній воді, яка просочилася в багаті мінералами глинисті шари і дестабілізувала їх, змиваючи їх і стираючи як геологічні, так і, можливо, біологічні сліди.

"Ми думали, що з тих пір як ці шари глинистих мінералів сформувалися на дні озера в кратері Гейла, вони так і зберігалися протягом мільярдів років. Але виявилося, що надсолоні води зруйнували ці глинисті мінерали в деяких місцях, стерши сліди, які ми сподівалися виявити", - наголошують автори дослідження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?