У NASA продовжили місію марсіанського гелікоптера Ingenuity
Категорія
Технології
Дата публікації

У NASA продовжили місію марсіанського гелікоптера Ingenuity

У NASA продовжили місію марсіанського гелікоптера Ingenuity
Джерело:  online.ua

У керівництві NASA ухвалили рішення про продовження місії гелікоптера Ingenuity, який знаходиться на поверхні Марсу - його було доставлено туди разом з марсоходом Perseverance.

Джерело: УНІАН

За оприлюдненими даними, перший політ Ingenuity провів у квітні 2021 року, він став першим гелікоптером на Марсі. Передбачалося, що в цілому він здійснить 5 випробувальних польотів та завершить місію.

Утім, тести завершилися з успіхом, тож американські фахівці переглянули свої плани стосовно термінів використання гелікоптера. У серпні його використали, наприклад, для координації марсоходу Perseverance - йому шукали цілі для дослідження та обирали оптимальний маршрут.

Поки що невідомо, скільки буде використано коптер, оскільки той дуже добре виконує відповідні завдання.

Станом на початок вересня Ingenuity вже 13 разів підіймали у повітря для повноцінних польотів, які тривали близько 25 хвилин кожен. З усієї кількості позаплановим виявився лише 6-й з них - Ingenuity зазнав збою в системі навігації, що спричинило розгойдування у повітрі.

Це своєю чергою призвело до посадки у кількох метрах до запланованої напередодні позиції. Утім, інцидент не завадив в цілому програмі розвідувальних польотів гелікоптера NASA.

Сумарно Ingenuity подолав майже три кілометри. Максимальна висота, на яку він підіймався, сягнула 12 метрів.

Місія Perseverance на Марсі

Станом на початок вересня 2021 року марсохід американського космічного агентства знаходиться неподалік від кратера Езеро - його назвали на честь однойменного населеного пункту в Боснії та Герцеговині.

Передбачається, що він надалі проводитиме дослідження, які мають на меті оцінити умови на поверхні Червоної планети й виявити потенційні сліди, залишені марсіанськими мікроорганізмами. Наразі він вже розпочав збирати зразки порід, що в майбутньому буде доставлено на землі для нових місій на Марсі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?