Армія РФ готує оборону на півдні України та безуспішно намагається атакувати на Донбасі — зведення Генштабу
Категорія
Україна
Дата публікації

Армія РФ готує оборону на півдні України та безуспішно намагається атакувати на Донбасі — зведення Генштабу

Армія РФ готує оборону на півдні України та безуспішно намагається атакувати на Донбасі — зведення Генштабу
Джерело:  online.ua

За інформацією Генштабу ЗСУ, окупаційна армія РФ проводить перегрупування на правому березі Дніпра на Херсонщині та готує оборону у Запорізькій області. На Донбасі окупанти продовжують безуспішні спроби прорвати оборону ЗСУ в районі Бахмуту та покращити тактичне становище поблизу Авдіївки, у напрямку Куп'янська та Лимана.

Джерело: Facebook-сторінка Генштабу ЗСУ

Що відомо про ситуацію на фронтах

Противник, який тільки за 31 грудня втратив 760 осіб убитими, продовжує спроби наступальних дій на Бахмутському та намагається покращити тактичне положення підрозділів своїх військ на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обороняється, а на Херсонському – перегруповує війська, - зазначають у Генштабі ЗСУ.

У військовому відомстві підкреслили, що протягом доби окупанти завдали 35 авіаударів, зокрема, із застосуванням іранських БПЛА "Шахед-136". Усі ворожі дрони було збито підрозділами ППО.

Окрім цього військові злочинної російської армії 16 разів обстрілювали цивільну інфраструктуру з РСЗВ, та обстріляли дитячу лікарню у Херсоні.

При цьому у Генштабі зазначили, що з метою змусити жителів Херсонської області до евакуації, злочинці армії РФ обстрілюють населені пункти на тимчасово окупованих територіях.

За інформацією українського військового командування, окупанти за допомогою мінометів завдають ударів по Олешкам, Голій Пристані, Плавням, а також дачним поселенням між вищезгаданими населеними пунктами.

У Генштабі наголошують, що таким чином окупанти хочуть дестабілізувати гуманітарну ситуацію на тимчасово окупованих територіях України та змусити місцеве населення до так званої "добровільної евакуації".

Хроніка обстрілів протягом доби 

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Бучки і Ясна Поляна Чернігівської області; Нововасилівка, Винторівка, Чернацьке, Уланове, Студенок, Ходине, Іскрисківщина, Краснопілля і Угроїди на Сумщині та Мороховець, Зелене, Стариця, Огірцеве, Мала Вовча, Мілове, Вовчанськ, Дворічна, Московка і Кам’янка Харківської області.

  • На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Масютівка, Орлянське, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне на Харківщині та Вільшани і Стельмахівка Луганської області.

  • На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Площанка, Невське, Ямполівка, Торське та Діброва Луганської області.

  • На Бахмутському напрямку від вогню різнокаліберної артилерії постраждали райони понад 15 населених пунктів. серед них - Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Майорськ та Озерянівка Донецької області.

  • На Авдіївському напрямку знову обстріляно Водяне, Авдіївку, Красногорівку, Мар’їнку та Новомихайлівку на Донеччині.

  • На Новопавлівському напрямку противник завдав вогневого впливу по Времівці, Великій Новосілці, Пречистівці, Вугледару та Микільському Донецької області.

  • На Запорізькому напрямку ворожий вогонь фіксувався біля понад 15 населених пунктів. Серед них - Времівка, Зелене Поле і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Полтавка, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне і Новоданилівка на Запоріжжі та Новосілка Херсонської області.

  • На Херсонському напрямку від вогню противника постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Республіканець, Берислав, Львове, Іванівка, Інгулець, Інженерне, Антонівка та Херсон.

Протягом доби українська авіація завдала 13 ударів по позиціях окупаційної армїі РФ та місцях скупчення особового складу та військової техніки, а українські підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили та військової техніки противника.

Росіяни продовжують використовувати цивільні заклади для лікування окупантів. Наприклад, в місті Первомайськ Алчевського району Луганської області, "польовий шпиталь" розгорнули в місцевій школі, де лікують близько сотні росіян.

Крім того, в приміщенні місцевого полового будинку, облаштованому під військовий шпиталь, проходять лікування понад 150 поранених найманців ПВК "Вагнер", - зазначають у Генштабі.

 У той же час, як повідомляють представники Генштабу, у тимчасово окупованому Криму триває мобілізація. Росіяни розпочали перевірку списків осіб, які ще не брали участі у війні в Україні та підлягають призову.

У тимчасово окупованому українському Криму тривають заходи мобілізації. Військові комісаріати розпочали перевірку списків осіб, які ще не брали участі у широкомасштабному вторгненні в Україну та підлягають призову за мобілізацією у 2023 році, - зазначили у Генштабі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?