Армії РФ в цьому році вдалось окупувати мізерні за площею території України — The New York Times
Категорія
Україна
Дата публікації

Армії РФ в цьому році вдалось окупувати мізерні за площею території України — The New York Times

Армії РФ в цьому році вдалось окупувати мізерні за площею території України — The New York Times
Джерело:  online.ua

За оцінками західних журналістів та аналітиків, протягом цього року злочинній армії РФ вдалось захопити близько 500 кв км української території, що за площею менше Києва, або, наприклад, Нью-Йорка. 

Джерело:  The New York Times

Що відомо про результати окупантів на фронті протягом року 

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), протягом цього року окупаційна російська армія захопила близько 857 кв. км, однак українськими військовими вже повернуто 370 кв. км з цих територій.

Наразі окупованими залишаються близько 487 кв. км території нашої країни.

Загалом російські війська наразі контролюють близько 18% території України (більше території Швейцарії), зокрема, Крим та Донбас.

З початку війни у 2014 році росіяни захопили близько 7% території та ще 10% з 24 лютого 2022 року. У 2023 році ця цифра становила лише 0,08%.

Як зазначає видання, цей рік обидві сторони розпочали з планування амбітних наступів, але лінія фронту практично не зрушила.

Згідно з аналізом даних Інституту вивчення війни, серпень став місяцем із найменшими територіальними завоюваннями з початку повномасштабної війни. Хоча ЗСУ досягли невеликих успіхів на півдні, окупаційні війська змогли захопити трохи більше земель на північному сході.

Яку тактику Кремль намагається використовувати у війні проти України

За словами співробітника Національного інституту стратегічних досліджень та старшого аналітика української громадської організації "Повернись живим" Миколи Бєлєскова, злочинна армія РФ, ймовірно, обрала тактику повільного виснаження України.

За його словами, план росіян - окупувати частину території, а на решті – не давати змогу нормально жити. Відлякувати інвесторів, заважати біженцям повертатися, і дивитися, що станеться з такою державою через 5 – 7 – 10 років.

Не хочу бути песимістом, але у нас є певна асиметрія. Бойові дії йдуть на нашій території. Оскільки ми воюємо з ядерною державою, отримати зелене світло від партнерів на проведення операцій у Росії, неможливо. Звісно, ми самостійно розвиваємо певні спроможності, але чи буде цього достатньо, аби змусити Москву відмовитися від агресії, я не знаю. Тому виходить така ситуація, що у рашистів є можливість створювати нам проблеми навіть без активних бойових дій, навіть без проведення стратегічних наступальних операцій, реалізовувати стратегію повільного перетворення України на failed state, на жаль, - підкреслює Бєлєсков.

Читайте також:

  • У США визнають "дивом" успіхи ЗСУ на півдні та сході — Кулеба;

  • У Палаті представників погрожують заблокувати 6 млрд доларів допомоги Україні

  • Візит Зеленського розкрив стратегічний розкол між Україною та США — NYT

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?