Астронавтів будуть занурювати в сон для польотів на Марс
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астронавтів будуть занурювати в сон для польотів на Марс

Астронавтів будуть занурювати в сон для польотів на Марс
Джерело:  online.ua

Вчені запропонували новий спосіб перельотів на довгі відстані в космосі. Вони позичили ідею у ведмедів – занурення в сплячку допоможе суттєво зекономити ресурси.

Джерело: Phys.org.

Астронавти в сплячці можуть стати найкращим способом заощадити витрати на місію, зменшити розмір космічного корабля на третину та зберегти здоров’я екіпажу на шляху до Марса. Дослідження Європейського астрономічного агентства (ESA) припускає, що сплячка людини виходить за рамки наукової фантастики і може стати технікою, яка змінить космічні подорожі.

Занурення астронавтів у сон - це індукований стан, який знижує швидкість метаболізму організму. Цей «підвішений стан» є звичайним механізмом у тварин, які бажають зберегти енергію.

Зменшення швидкості метаболізму екіпажу на шляху до Марса до 25% від нормального стану різко зменшить кількість запасів, які треба брати з собою і розмір середовища проживання, що зробить тривалі дослідження більш можливими.

Де життя, там і стрес. Стратегія мінімізує рівень нудьги, самотності та агресії, пов’язаних із ув’язненням у космічному кораблі, – зауважує Дженніфер Нго-Ань, координатор досліджень ESA.

Імітація терапевтичного заціпеніння використовується в лікарнях з 1980-х років — лікарі можуть викликати гіпотермію, щоб зменшити метаболізм під час тривалих і складних операцій. Однак це не активне зниження енергії.

Наслідування ведмедів для польотів у космос

Ведмеді, здається, є найкращим прикладом для наслідування людської сплячки в космосі. Вони мають таку ж масу тіла, як і ми, і знижують температуру тіла лише на кілька градусів — межа, яка вважається безпечною для людини. Як і ведмедям, астронавтам потрібно набрати зайвий жир, перш ніж заснути.

Під час сплячки бурі та чорні ведмеді відходять у свої лігва і переживають півроку голодування та знерухомлення. Якщо людина проводить шість місяців у ліжку, відбувається серйозна втрата м’язів, міцності кісток і підвищується ризик серцевої недостатності.

Однак дослідження показують, що ведмеді виходять із свого лігва здоровими навесні з незначною втратою м’язової маси. Їм потрібно лише близько 20 днів, щоб повернутися до нормального життя. Це вчить нас, що сплячка запобігає атрофії м’язів і кісток, і захищає від пошкодження тканин», – пояснює Олександр Шукер, професор медицини Університету Людвіга Максиміліана в Мюнхені, Німеччина.

Вчені пропонують інженерам створювати капсули з м’якими оболонками з точно налаштованими налаштуваннями для сплячки: тихе середовище з низьким освітленням, низькою температурою (менше 10 °C) і високою вологістю.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?