Вчені пояснили, чому не можна слухати музику перед сном
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені пояснили, чому не можна слухати музику перед сном

Вчені пояснили, чому не можна слухати музику перед сном
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що чимало людей слухають музику перед сном для того, щоб розслабитися. Однак нещодавно науковці дійшли висновку, що ця звичка може навпаки зашкодити.

Джерело: Psychological Science

Чому не можна слухати музику перед сном

Вчені вирішили проаналізувати взаємозв'язок між прослуховуванням музики й сном. Вони вивчали мимовільні музичні образи, так звані "вушні черв'яки", коли мелодія повторюється у свідомості людини знову і знову.

За словами дослідників, найчастіше це трапляється під час неспання. Однак науковці також дійшли висновку, що це може відбуватися й при спробі заснути.

"Наш мозок продовжує обробляти музику навіть тоді, коли вона не грає, в тому числі коли ми спимо", – наголосив дослідник Майкл Скаллін.

Що важливо розуміти, люди, які неумисно прокручують мелодію в голові вночі декілька разів на тиждень, у 6 разів частіше страждають від поганої якості сну.

Під час експериментального дослідження вчені намагалися викликати "вушних черв'яків" у людей. Для цього використовували 3 популярні хіти.

Щоб проаналізувати якість сну учасників використовували полісомнограф, який записує мозкові хвилі, частоту серцевих скорочень, дихання і багато чого іншого.

"Учасники відповіли, чи були у них "вушні черви" й коли. Потім ми проаналізували, чи вплинуло це на фізіологію нічного сну. Людям, які підхопили "вушних черв'яків", було важче засинати, вони частіше прокидалися вночі й проводили більше часу в легких стадіях сну", - розповідають автори дослідження.

За словами учасників експеременту, більшість з них прокидаються від вушних черв'яків вночі. У таких людей були повільніші коливання під час сну, що є маркером реактивації пам'яті.

"Майже всі думали, що музика покращує їхній сон, але ми виявили, що ті, хто слухав більше музики, спали гірше. Що було дійсно дивно, так це те, що інструментальна музика приводила до погіршення якості сну", - підсумовують вчені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?