Астрономи розповіли про можливе зіткнення Юпітера та Сатурна
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи розповіли про можливе зіткнення Юпітера та Сатурна

Астрономи розповіли про можливе зіткнення Юпітера та Сатурна
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що Юпітер та Сатурн – це газові гіганти, які у порівнянні із нашою планетою мають неймовірні розміри. Астрономи вирішили з'ясувати, що буде, якщо вони зіткнуться.

Джерело: Science Focus

Що буде після зіткнення Юпітера та Сатурну

Вчені звертають увагу на те, що Юпітер має масу близько 317 земних мас, а екваторіальний радіус становить понад 71 тисячу кілометрів. Сатурн має масу "всього" близько 95 мас Землі, а радіус планети становить понад 60 тисяч кілометрів. За словами астрономів, їхнє зіткнення майже не можливе, оскільки вони знаходяться на стабільних орбітах.

Однак, на думку дослідників, зіткнення може відбутися, якщо на одну із планет вплине третє космічне тіло з великою масою. Як стверджують науковці, що буде із Юпітером та Сатурном після гіпотетичного зіткнення залежить від того, під яким кутом та з якою швидкістю це зіткнення відбудеться.

"Зустрічне зіткнення по типу "лобом в лоб" призведе до злиття газових гігантів. Водночас з цим жоден з них майже не втратить масу під час катастрофічної події, якщо відносна швидкість буде не надто висока. Та якщо швидкість збільшити, то з високою ймовірністю планети-гіганти втратять більшу частину газової оболонки під час злиття ядер. Якщо ж лобове зіткнення відбудеться на дуже високих швидкостях, то планети будуть повністю знищені. Зіткнення під кутом можуть дати різні результати – тут все залежить від кута удару. Якщо удар відбудеться під дуже гострим кутом, то ядра планет не зіллються в єдине ціле, проте газові оболонки значною мірою будуть втрачені", - йдеться в повідомленні.

За словами астрономів, якщо ж кут збільшити, то Юпітер та Сатурн можуть взагалі розминутися, "обмінявшись" мізерною кількістю газів.

Окрім того, потенційний близький прохід однієї планети коло іншої спровокує суттєву змін в орбіті обох космічних тіл.

Читайте також:

  • Вчені заявили про "приреченість" Марсу до вимирання життя на планеті.

  • Астрономи з’ясували, що ж насправді знищує міжзоряні об’єкти в космосі.

  • Науковці виявили частину речовини Всесвіту, якої не вистачало.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?