Астрономи виявили 18 чорних дір, які поглинають сусідні зірки
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрономи виявили 18 чорних дір, які поглинають сусідні зірки

зірки

За допомогою космічного телескопа NEOWISE астрономи виявили 18 чорних дір, які "розірвали й поглинули" сусідні зорі. 

Астрономи виявили 18 чорних дір, які поглинають сусідні зірки

Під час цього процесу чорна діра випромінює величезний викид енергії по всьому електромагнітному спектру.

Відповідне дослідження опубліковане в Astrophysical Journal, пише Massachusetts Institute of Technology.

Астрономи вирішили пошукати чорні діри в інфрачервоному діапазоні. Ідея полягала у тому, що не вся енергія від руйнування зірок випромінюється у видимому й рентгенівському світлі.

Більшість цих джерел не проявляються в оптичних діапазонах. Якщо ви хочете зрозуміти TDE в цілому та використовувати їх для дослідження демографії надмасивної чорної діри, вам потрібно спостерігати в інфрачервоному діапазоні, — каже провідна авторка дослідження Меган Мастерсон, аспірантка Інституту астрофізики та космічних досліджень Кавлі Массачусетського технологічного інституту.

Науковці переглянули архів спостережень NEOWISE за одноразовими спалахами інфрачервоного світла у межах 600 мільйонів світлових років від Землі. Вони виявили, що інфрачервоні перехідні процеси можна простежити приблизно в 1 тисячі галактик.

Супутниковий телескоп NEOWISE був запущений у 2009 році та після короткої перерви продовжив сканувати все небо на предмет інфрачервоних "перехідних процесів" або коротких спалахів.

Тепер, дивлячись в інфрачервоному діапазоні, астрономи змогли побачити TDE — збої, коли сусідня зірка втягується в чорну діру та розривається на шматки.

Нові результати команди показують, що чорні діри можуть поглинати зірки у низці галактик, а не тільки у Всесвіті.

Якщо ви подивитеся у небо й побачите купу галактик, TDE відбудуться в усіх із них, а не лише в одному типі галактик, як люди думали, базуючись лише на оптичних і рентгенівських дослідженнях, — каже Мастерсон.

За словами вчених, 18 нових випадків поглинання зірок також дозволять астрономам оцінити швидкість, з якою TDE виникають у певній галактиці. Аналіз руйнування зірок чорними дірами також дозволив їм вирахувати, що галактика може переживати таку подію приблизно раз на 50 тисяч років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?