Загубився 8 місяців тому. Астронавти виявили у космосі несподівану знахідку
Категорія
Технології
Дата публікації

Загубився 8 місяців тому. Астронавти виявили у космосі несподівану знахідку

МКС
Джерело:  Space

Астронавти МКС знайшли помідор, який загубили в космосі 8 місяців тому.

Астронавти виявили у космосі несподівану знахідку

Залишки крихітного помідора, втраченого астронавтом NASA Френком Рубіо після збирання врожаю за межами Землі в березні, виявили на Міжнародній космічній станції (МКС).

Нашого доброго друга Френка Рубіо, який уже подався додому, вже давно звинувачують у тому, що він з'їв помідор. Але ми можемо його виправдати. Ми знайшли помідор, — заявила астронавтка NASA Жасмін Могбелі під час прямої трансляції, присвяченої 25-річчю МКС.

Невеликий інцидент перетворився для Рубіо на великий жарт. Карликовий помідор Red Robin шириною 2,5 сантиметра був частиною останнього врожаю експерименту Veg-05, за яким доглядав сам Рубіо. Кожен астронавт МКС отримав зразки помідорів після збирання врожаю 29 березня 2023 року, але частка Рубіо, що зберігалася в пакеті із застібкою-блискавкою, зникла, перш ніж він встиг його скуштувати.

Зниклий помідор вперше публічно обговорювався 13 вересня, коли Рубіо провів власний захід у космосі, який ознаменував несподіваний рекордний рік на орбіті для астронавта США.

Я провів так багато годин у пошуках цієї штуки, — пожартував Рубіо під час прямої трансляції з МКС у вересні. —Я впевнений, що висушений помідор з'явиться в якийсь момент і виправдає мене через багато років.

Чесно кажучи, МКС більша, ніж будинок із шістьма спальнями, і в умовах мікрогравітації речі можуть легко відлетіти в несподівані кути. Процедура NASA зазвичай полягає в перевірці вентиляційних отворів, але на станції, переповненій матеріалами 25-річної давнини, легко втратити окремі предмети.

Репортери запитали Рубіо про втрачений помідор 13 жовтня, приблизно через два тижні після того, як він благополучно повернувся додому після 371 дня у космосі. Він нарік, що помідор так і не був виявлений, попри те, що "витратив на його пошуки 18–20 годин власного часу".

Реальність проблеми, ви знаєте, – вологість там близько 17%. Ймовірно, він висох настільки, що неможливо було сказати, що це було, і хтось просто викинув сумку, — додав Рубіо, сміючись. Сподіваюся, хтось колись знайде це: маленька, зморщена істота.

Тож тепер після знахідки колеги не мають жодних претензій до Рубіо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?