Як пахне космос — неочікувана відповідь астронавтів NASA
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як пахне космос — неочікувана відповідь астронавтів NASA

космос
Джерело:  Live Science

Ні для кого не секрет, що в космосі – майже ідеальний вакуум, а отже не повинно бути жодних запахів. Однак астронавти NASA стверджують, що це не зовсім так.

У космосу все ж таки є своєрідний запах

Як стверджують американські астронавти, після виходу у відкритий космос вони відчували запахи, які були дуже схожими на палений біфштекс і залізо.

Космос точно має запах, який відрізняється від будь-чого іншого, – поділився своїм враженням астронавт NASA Домінік "Тоні" Антонеллі.

Варто зазначити, що інколи цей запах нагадує також розпечений метал, підгоріле м’ясо або тістечка, відпрацьований порох і зварювання металу.

За словами астронавта Томаса Джонса, він може порівняти цей запах з лише озоном.

космос
Фото: unsplash.com

Чому астронавти відчувають такі дивні запахи у космосі

Диспетчерка польотів у відкритому космосі Міранда Нельсон заявляє, що в неї є декілька версій цього феномену.

Насамперед важливо знати, що "плаває" навколо Міжнародної космічної станції.

За словами експертки, ультрафіолетові промені сонця можуть розщеплювати молекули кисню, які складаються з двох атомів на окремі.

Міранда Нельсон звертає увагу на те, що цей атомарний кисень може прилипати до скафандрів, стін шлюзів та інших предметів, запускаючи хімічні реакції, внаслідок яких і з’являється запах.

Інша набагато цікавіша теорія полягає в тому, що цей запах пов’язаний із вибухами зірок, тобто вмираючими зірками. У результаті цього виникають поліциклічні ароматичні вуглеводні сполуки, що містяться у вугіллі, їжі, нафті та інших матеріалах, - пояснює експертка.

Що цікаво, ще 15 років тому NASA доручило біохіміку Стіву Пірсу створити аромат, який імітував би запах космосу. У такий дивний спосіб навчання астронавтів хотіли зробити максимально реалістичними.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?