Астрономи виявили найтьмянішу галактику-супутник Чумацького Шляху
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи виявили найтьмянішу галактику-супутник Чумацького Шляху

космос
Джерело:  Phys.org

Міжнародна група астрономів представила результати спостереження за космосом на сервері препринтів arXiv. Згідно з дослідженням, їм вдалося виявити найтьмянішу галактику-супутник Чумацького Шляху. Ця невелика галактика має найменшу яскравість серед усіх відомих галактик-супутників Чумацького Шляху.

Що відомо про найтьмянішу галактику-супутник Чумацького Шляху

Наразі астрономам відомо, що навколо нашої рідної галактики обертаються десятки карликових галактик і зоряних скупчень, які пов'язані гравітацією з Чумацьким Шляхом. Хоча багато детальних астрономічних об'єктів уже виявлено, все ж таки вважається, що найбільш тьмяні галактики, в яких дуже мало зірок, все ще чекають свого відкриття. Хоча вони і знаходяться у відносній близькості до Чумацького Шляху.

Автори нового дослідження займалися пошуком нових галактик у Місцевій групі галактик, куди входить і Чумацький Шлях за допомогою наземних телескопів CFHT і Pan-STARRS. Також метою цього спостереження було вивчення структури нашої галактики.

У результаті нового спостереження за космосом астрономи виявили абсолютно нову галактику, яка є супутником Чумацького Шляху, про яку раніше нічого не було відомо. Вона отримала назву UMa3/U1 і являє собою найбільш тьмяну галактику з усіх відомих супутників Чумацького Шляху.

Спочатку цей об'єкт прийняли за дуже компактне зоряне скупчення, але подальші спостереження за рухом зірок підтвердили, що ця цілісна система є карликовою галактикою дуже маленького розміру.

Якщо до цього звання найтьмянішого супутника Чумацького Шляху належало зоряному скупченню під назвою Кim 3, то тепер же рекордсменом за найнижчою яскравістю є галактика UMa3/U1 з видимою зоряною величиною +2,2.

За словами вчених, діаметр цієї карликової галактики становить лише 20 світлових років і в ній знаходиться приблизно 50-60 зірок. При цьому загальна маса галактики перевищує масу Сонця всього в 16 разів. Як показує дослідження, UMa3/U1 розташована на відстані приблизно в 52 100 світлових років від центру Чумацького Шляху. При цьому вчені вважають, що ця галактика існує вже 11 млрд років, але її зірки у своєму складі мають дуже мало важких металів, тобто хімічних елементів, які мають більшу масу, ніж водень і гелій.

Поки що вчені не знають, як з'явилася ця галактика і яким чином вона стала супутником Чумацького Шляху, але подальші спостереження мають розповісти про це.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?