Астрономи заявили про відкриття "неможливої" планети
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи заявили про відкриття "неможливої" планети

Астрономи заявили про відкриття "неможливої" планети
Джерело:  online.ua

Астрономи виявили планету із щільністю, яка значно перевищує щільність свинцю. Ця планета, названа TOI-4603b, знаходиться на відстані 730 світлових років від Сонця. Її маса в 13 разів більша за масу Юпітера, а щільність практично в 10 разів більша, ніж у Юпітера. TOI-4603b знаходиться на близькій орбіті навколо зірки TOI-4603 і завершує повний оберт навколо своєї зірки за всього 7,25 днів.

Джерело: Astronomy & Astrophysics Letters

Астрономи відкрили "неможливу" планету з густиною, більшою ніж у свинцю

Команда міжнародних астрономів з Європи та Індії опублікувала нову статтю в журналі Astronomy & Astrophysics Letters, де повідомляється про відкриття планети TOI-4603b, розташованої на відстані 730 світлових років від Сонця. Відкриття було зроблено за допомогою космічного телескопа TESS і команда використовувала дані про зміни світіння зірки, коли планета проходила на її тлі.
TOI-4603b має масу в 13 разів більшу за Юпітер і щільність в 14,1 г на кубічний сантиметр, що майже втричі перевищує середню щільність Землі і більше, ніж у чистого свинцю. Це робить її однією з найпотужніших і найгустіших гігантських планет, відомих вченим на даний момент.

Що відомо про планету TOI-4603b

Характеристики даної планети перебувають на межі між класами газових гігантів та коричневих карликів, які перебувають у проміжному положенні між планетами та зірками. На відміну від зірок, коричневі карлики не можуть проводити термоядерний синтез із звичайним воднем, але мають здатність до реакцій з дейтерієм, які відбуваються за більш низьких температур і тисків.

Інтерес викликає TOI-4603b через її близькість до зірки та маси, яка знаходиться на кордоні між планетами та коричневими карликами. Зірка, навколо якої вона обертається, також має іншого супутника – повноцінного коричневого карлика. Це може мати на увазі, що TOI-4603b була залучена до зірки в результаті гравітаційного впливу коричневого карлика.

Виявлення TOI-4603b є доказом невтомної праці астрономів у вивченні походження та розвитку планет та зірок. За допомогою новітніх технологій та телескопів вчені постійно розширюють межі нашого розуміння Всесвіту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?