Авіакатастрофа літака МАУ: Зеленський терміново звернувся до українців
Категорія
Україна
Дата публікації

Авіакатастрофа літака МАУ: Зеленський терміново звернувся до українців

Авіакатастрофа літака МАУ: Зеленський терміново звернувся до українців
Джерело:  ТСН

Глава держави Володимир Зеленський виступив з важливою заявою. Він наголосив, що офіційний Київ має запис, що доводить: Іран від самого початку знав, що український літак МАУ збила ракета і іранській стороні це було відомо на момент збиття. Про це український лідер розказав в інтерв'ю телеканалу "1+1".

Зеленський вперше прокоментував запис перемовин диспетчерської аеропорту Тегерана та другого пілота літака іранської компанії "Асеман Ейрлайнз". На записі людина за штурвалом іранського лайнеру бачила і пуск ракети, і вибух.

"Зараз ми маємо ще один запис. Чому я кажу "ще один", тому що у Мережі з’явилось відео з невідомих акаунтів, на якому видно збиття чогось чимось. Спочатку було так. А зараз наші фахівці мають запис, який ми ще тоді без доступу до диспетчерської і без чорних скриньок отримали, який повністю співпадає з відео, яке було у Мережі", - розповідає президент України.

За словами глави держави, це запис диспетчерської Тегерана з літаком Ірану, який йшов тоді на посадку. Український боїнг злетів, а о 6:30 повинен на посадку був іти іранський літак. Він все це бачив і екіпаж почав розмовляти з диспетчером. Там все чути – він каже, що "мені здається, що летить ракета", він це говорить і перською, і англійською мовами, там все зафіксовано".

"Дійсно це доводить, що іранська сторона знала від самого початку, що наш літак збила ракета, це їм було відомо вже на момент збиття. Після цього пострілу іранський диспетчер виходить на зв’язок з нашим літаком дуже багато разів, але там тиша".

Український лідер також прокоментував момент запису, де диспетчер розмовляє з пілотом іранського літаку, пілот запитує "З нами все в порядку?" і диспетчер відповідає "З вами все в порядку", Зеленський зазначив: "Може бути версія, що – "Ти не переймайся, у вас буде все в порядку".

"Може бути і інша версія, тому що диспетчер дуже багато разів виходить на зв’язок з нашим літаком. Я думаю, що він розумів, що був вибух, але через що, думаю, в той час, він міг не розуміти. Може він говорив – "Ми можемо сідати", може йшлось і про це", - додав глава держави.

Як повідомляв ONLINE.UA, окремі  представники іранської влади запевняють, що в авіакатастрофі нібито не обійшлося без Сполучених Штатів. Лайнер було збито, бо його код виявився прихованим на радарах. Саме це Тегеран приписує американським силам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?