Банки можуть почати платити податки та здавати фінзвіти за ФОП: що про це відомо
Категорія
Економіка
Дата публікації

Банки можуть почати платити податки та здавати фінзвіти за ФОП: що про це відомо

Банки можуть почати платити податки та здавати фінзвіти за ФОП: що про це відомо
Джерело:  online.ua

Парламент може прийняти законопроєкт, який дозволить банкам платити податки та здавати декларації замість ФОПів 3-ї групи.

Джерело: ain.ua

Банки зможуть платити податки замість ФОПів

Автори законопроєкту пропонують, щоб за ФОПів 3-ї групи платив податки і здавав декларації банк, де у них є спеціальний рахунок для цього.

Це означає, що банку буде виступати як податковий агент для ФОП. Такий режим отримав робочу назву Smart ФОП.

Такі ініціативу підтримує Мінцифри, якщо його погодять на комітетах і проголосують, така норма може запрацювати 2023 року.

Зазначимо, що Фізособа-підприємець на 3-й групі – це здебільшого IT-спеціалісти, фрілансери, дизайнери, маркетологи та інші представники креативних професій.

Бухгалтерка Тетяна Черньонок вважає, що банки не будуть мати проблем зі Smart ФОП, тому що вони уже виступають як податкові агенти по доходах фізосіб (виплати по депозитах, кешбеки), утримують податки та звітують самостійно.

Вона виділяє 5 потенційних проблем з виконанням потенційного закону:

  • Банк може припуститися помилки при декларуванні. У цьому разі він нестиме за це відповідальність.

  • Якщо ФОП перестав слідкувати за лімітом доходу (це означає перехід із спрощеної на загальну систему оподаткування), то саме за перевищення відповідатиме ФОП. Ймовірно, банки будуть сповіщати клієнтів про наближення до лімітів.

  • Якщо ФОП переплатить податок, то можуть виникнути складнощі з поверненням такої суми.

  • Як визначати дохід ФОП? Автори законопроєкту вважають, що інші доходи ФОП краще отримувати на інші рахунки, відкриті просто як фізичній особі.

  • Як оподатковувати платежі ФОП, з яких платиться еквайрингова комісія?

Базою оподаткування буде дохід, який безпосередньо зайшов на рахунок. При цьому, варто зауважити, що законопроект наразі допускає отримання тільки грошового безготівкового доходу, - кажуть автори.

Автори закону зазначають, що ця система є добровільною. Якщо особа захоче, то зможе обрати банк податковим агентом, якщо не захоче — буде і далі працювати так, як зараз.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?