Байден анонсував ультиматум Путіну на саміт в Женеві
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден анонсував ультиматум Путіну на саміт в Женеві

Байден анонсував ультиматум Путіну на саміт в Женеві
Джерело:  online.ua

Президент США Джо Байден на зустрічі з главою Кремля Володимиром Путіним в Женеві, яка відбудеться 16 червня, підніме питання дотримання прав людини. Він попередить російського лідера, що Вашингтон не залишиться в стороні від їх порушення.

Джерело: пресслужба Білого дому

Одну з тем переговорів з Путіним Байден озвучив під час виступу в штаті Делавер з нагоди Дня пам'яті в США.

"Через пару тижнів в Женеві я зустрінуся з президентом Путіним. Я ясно заявлю йому, що США не будуть сидіти склавши руки, не даватимуть можливість порушувати права людини", - сказав американський лідер.

Саміт Путіна і Байдена в Женеві

Переговори Путіна і Байдена заплановані на 16 червня. Основними темами стануть питання стратегічної стабільності, пандемія і регіональні конфлікти. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков раніше заявляв, що в Москві не чекають від цього саміту нового перезавантаження у відносинах з США.

За словами прессекретарки Білого дому Джен Псакі Вашингтон очікує "складної розмови" під час саміту через конфронтацію в тих сферах, де у Байдена та Путіна є розбіжності. Також вона повідомила, що однією з тем розмови повинна стати ситуація в Україні і в Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що Байден говоритиме з Путіним про Україну тільки за узгодженим з Києвом планом, але не виключає, що президент США може вийти за рамки цих домовленостей. Але не обговорення Донбасу Зеленський вважає головним ризиком для України від зустрічі Путіна і Байдена. Його бентежить ситуація з газопроводом "Північний потік-2", по якому Росія має намір постачати свій газ в Європу в обхід України. Зеленський побоюється того, що Путін натисне на Байдена і той скасує санкції проти ПП-2.

Український президент відзначає, що якщо Байден поступиться Путіну і скасує санкції проти Північного потоку-2, то це стане особистою поразкою президента США і серйозною геополітичною перемогою Росії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?