Байден та Зеленський зіткнуться із жорстким опором країн Глобального півдня в ООН — WP
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден та Зеленський зіткнуться із жорстким опором країн Глобального півдня в ООН — WP

Байден та Зеленський зіткнуться із жорстким опором країн Глобального півдня в ООН — WP
Джерело:  online.ua

За прогнозами західних аналітиків, на полях сесії Генасамблеї ООН, яка пройде в Нью-Йорку цього тижня, президент Володимир Зеленський та американський лідер Джо Байден у своїх зусиллях розширити підтримку України зіштовхнуться із серйозним опором країн так званого Глобального півдня. 

Джерело:  Washington Post

Що відомо про позиції країн в ООН стосовно війни в Україні

За інформацією журналістів видання, Байден та Зеленський дуже виграють через відсутність на полях Генасамблеї кремлівського диктатора Володимира Путіна та китайського лідера Сі Цзіньпіна.

Президенти України та США мають змогу без перешкод формувати порядок денний та провести довірливу розмову із лідерами країн Глобального півдня.

У матеріалі зазначається, що хоча більшість держав-членів засудила злочинне вторгнення Росії в Україну, значна кількість країн Глобального півдня занепокоєні загрозою глухого кута щодо ситуації із розв'язаною Кремлем війною проти України.

Такі країни мають тісні економічні та політичні зв'язки із Москвою і не висловлюють бажання підтримувати введені Заходом санкції.

Позиція більшості членів ООН за умовчанням полягає в тому, що ми повинні домовитися про припинення війни. Якщо Зеленський сяде в Раді Безпеки ООН і скаже, що ми будемо продовжувати воювати вічно, то це створить явний дисонанс із багатьма незахідними країнами, які борються з боргами та бідністю, які відчувають, що їхні проблеми затьмарені, - зазначив  експерт ООН у Міжнародній кризовій групі Річард Гован.

Однак за словами радника президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейка Саллівана, не має значної різниці між позицією Вашингтона та країнами, які розвиваються.

За його словами, американські дипломати наполегливо працювали, щоб усунути цей розрив.

Ми дійсно віримо, що протягом останніх кількох місяців ми налагодили міцну взаємодію та діалог із Глобальним Півднем щодо того, як виглядає справедливий мир. Не схоже, що Росія особливо серйозно ставиться до цього на даний момент, - зазначив Салліван.

Які подальші плани Зеленського та Байдена

Після зустрічей у Нью-Йорку Зеленський з Байденом поїдуть до Вашингтона, де обидва лідери звернуться до Конгресу з проханням схвалити додаткове фінансування для України. Байден просуває пакет фінансування на суму понад 24 мільярди доларів, який включає 13,1 мільярда доларів військової допомоги, 8,5 мільярда доларів на гуманітарну підтримку та 2,3 мільярда доларів на фінансові потреби українського уряду.

Цей пакет зустрічає спротив серед деяких республіканців у Палаті представників, але лідери Республіканської партії кажуть, що візит Зеленського, ймовірно, буде "дуже-дуже переконливим".

Зеленський – чудовий промовець. Він справді краще, ніж будь-хто, веде справу, - зазначив конгресмен Майкл Р. Тернер.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?