Байден вперше відреагував на заколот Пригожина в Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден вперше відреагував на заколот Пригожина в Росії

Байден вперше відреагував на заколот Пригожина в Росії
Джерело:  online.ua

За словами президента США Джо Байдена, країни Заходу не мають жодного відношення до подій в Росії та спроби заколоту ватажка терористичної ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина в Росії.

Джерело:  CNN

США та союзники не мають жодного відношення до подій в Росії  

Байден зазначив, що дав доручення представникам команди нацбезпеки стежити за розвитком подій в Росії і інформувати його стосовно поточного стану справ кожні півгодини.

Там також мали підготуватися до різного розвитку подій.

Крім того, Байден провів розмову з ключовими партнерами США, щоб переконатися, що країни поділяють спільну позицію з цього питання.

Ми повинні були переконатися, що ми не дали Путіну жодного приводу звинувачувати в цьому Захід або звинувачувати в цьому НАТО. Ми чітко дали зрозуміти, що не причетні. Ми не мали до цього відношення. Це було частиною боротьби всередині російської системи, - наголосив Байден.

Водночас американський лідер зазначив, що досі не ясно, що сталося в Росії.

Ми продовжуватимемо оцінювати наслідки подій цих вихідних та наслідки для Росії та України, - підкреслив Байден.

Президент США зазначив, що був у тісному контакті зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.

Я сказав йому, що незалежно від того, що станеться в Росії, ми, Сполучені Штати, будемо продовжувати підтримувати оборону України, її суверенітет і територіальну цілісність, - зазначив Байден.

Що відомо про реакцію інших західних партнерів на події в Росії 

За словами президента Франції Еммануеля Макрона, спроба заколоту ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина демонструє нервозність та розбіжності у правлячих колах в Росії.

Наш обов'язок - сказати, що ми не маємо жодного стосунку до того, що сталося. Це внутрішні розбіжності, маневри між Росією і Росією, - зазначив Макрон.

Макрон додав, що у нього немає жодної додаткової інформації з приводу перевороту в Росії.

Ситуація залишається дуже рухливою, відображаючи розбіжності та нервозність, - підкреслив лідер Франції.

За словами глави МЗС Португалії Жуана Гомеша Кравіньо, спроба заколоту ватажка ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина виявила процес фрагментації влади у кремлівських колах, близьких до диктатора і військового злочинця Володимира Путіна.

За його словами, переворот робить "очевидним, що немає згуртованості, що ситуація в Росії являє собою якусь фрагментацію влади. Це найменше, що можна сказати".

Водночас глава МЗС наголосив, що "вкрай важливо" підтримувати "сильну військову і політичну підтримку, щоб у кінцевому підсумку саме Україна визначала умови миру, а не агресор".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?