BBC Україна назвала трьох переможців премії "Книга року"
Категорія
Культура
Дата публікації

BBC Україна назвала трьох переможців премії "Книга року"

BBC Україна назвала трьох переможців премії "Книга року"
Джерело:  online.ua

Роман "Хто ти такий?" Артема Чеха отримав премію "Книга року-2021", збірка есеїв Андрія Содомори "Про що писати…" отримала найвищу нагороду в номінації "Есеїстика-2021", а літературна робота Петра Яценка "Союз Радянських речей" став переможцем номінації "Дитяча книга року-2021".

Джерело: BBC

Йдеться про список, складений Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) спільно з BBC Україна. Оголошення переможців цього книжкового конкурсу вже стало традиційним для України.

Цю літературна нагороду присуджують щорічно творам, які отримали найвищий рівень схвалення серед критиків видання минулого року.

До короткого списку, що обирався з 16 видань, увійшли такі твори:

  • Юрій Андрухович — «Раdіо ніч»

  • Євгенія Кузнєцова — «Спитайте Мієчку»

  • Ілля Макаренко — «Магнум»

  • Сергій Осока — «Три лини для Марії»

  • Артем Чех — «Хто ти такий?»

Переможця на церемонії номінації оголосила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс. Троє зі згаданих вище лауреатів-авторів отримали винагороду 1000 фунтів стерлінгів.

Цьогорічних переможців об'єднує те, що всі вони звертаються до минулого, щоб краще зрозуміти сьогодення та пояснити, чому ми є тими, ким ми є. Артем Чех, який назвою своєї книги обрав одвічне та головне питання "Хто ти такий?", літературно сильно і по-людськи щиро спробував на нього відповісти для себе і для кожного з нас. Книга Андрія Содомори нагадує нам також про найважливіше – цінність нинішнього моменту життя, який автор майстерно матеріалізує у слова.

– Марта Шокало, редактор "BBC News Україна" та представниця журі конкурсу

Цікаво, що окрім письменницького хисту, журі визначає також найбільш сумлінного читача. Цьогоріч лауреатом премії  "Читач року – 2021" стала авторка рецензії на збірку оповідань Сергія Осоки "Три лини для Марії" Людмила Даниленко. Зважаючи на тенденції до цифровізації в літературній сфері, переможниця отримала електронну книжку Kindle.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?