Викрадені нацистами “Пшеничні стоги” ван Гога експонували вперше з 1905 року
Категорія
Культура
Дата публікації

Викрадені нацистами “Пшеничні стоги” ван Гога експонували вперше з 1905 року

Викрадені нацистами “Пшеничні стоги” ван Гога експонували вперше з 1905 року
Джерело:  online.ua

Яскрава картина Вінсента ван Гога, раніше конфіскована нацистами, була виставлена на аукціон. Акварель сцени збору врожаю під назвою «Meules de blé» ( «Пшеничні стоги») зображує жінок, які працюють на полях в Арлі, Франція, і вона, як очікується, буде продана за 30 мільйонів доларів.

Джерело: CNN

Ван Гог написав цю сцену в 1888 році після того, як перебрався у французьку глибинку в період проблем зі здоров'ям, що якраз загострилися. Перебуваючи в Арлі, він був зачарований оточуючим його пасторальним способом життя, і «Meules de blé» була однією з кількох робіт, присвячених врожаю, які він створив в цей період.

Аукціонний дім Christie's в своєму каталозі заявив, що акварель демонструє «одержимість Ван Гога японізмом», в результаті чого він прийняв більш графічний стиль, схожий на японські гравюри на дереві.

Meules de blé ван Гога в колекції Міріам де Ротшильд

Незважаючи на заспокійливу сцену, картина має тривожну історію. Спочатку вона належала брату ван Гога, Тео, а потім перейшла до іншого власника, перш ніж була куплена єврейським промисловцем Максом Мейровським в 1913 році. Зіткнувшись з антисемітськими переслідуваннями в Німеччині, Мейровский був змушений бігти, і він довірив картину німцеві з арт-салону в Парижі.
Акварель перейшла у володіння Міріам Керолайн Александрін де Ротшильд, яка сама втекла до Швейцарії після початку Другої світової війни. Під час окупації Франції, нацисти розграбували колекцію де Ротшильд, в тому числі «Meules de blé».

Картина ван Гога в музеї "дегенеративного мистецтва" Третього Райху

У 1941 році картина була передана в Jeu de Paume, музей, який нацисти використовували для зберігання і демонстрації творів мистецтва, визнаних «дегенеративними».
У той час як де Ротшильд намагалася повернути свої втрачені картини після падіння нацистського режиму, ван Гог вислизнув від неї. У 1978 році картину придбав техаський нафтовий магнат, любитель імпресіонізму, Едвард Лохрідж Кокс.
Акварель є частиною більш великого розпродажу Сhristie's його колекції, в яку входять картини інших відомих художників, в тому числі Поля Сезанна і Клода Моне.

Останній раз картину бачили на публіці в 1905 році

Останній раз картину бачили на публіці в 1905 році, коли вона була виставлена в рамках ретроспективи ван Гога в Стеделійкському музеї в Амстердамі.
В останні роки твори мистецтва, розграбовані нацистами, були в центрі кількох суперечок про власність. Серед них «Зима» імпресіоніста Гарі Мелчерса, конфіскована нацистами у єврейської сім'ї і тільки недавно повернута нащадкам, і портрет Каміля Піссарро, який став центром давніх розбіжностей між Університетом Оклахоми і спадкоємцем французької єврейської родини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?