Берлін звинуватив Росію в небажанні врегулювати війну проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Берлін звинуватив Росію в небажанні врегулювати війну проти України

Берлін звинуватив Росію в небажанні врегулювати війну проти України
Джерело:  online.ua

Офіційний Берлін звернув увагу на низьку політичну волю Кремля щодо ситуації на сході України - її не вистачає для проведення саміту лідерів “нормандського формату”, аби врегулювати конфлікт з Києвом.

Джерело: ТСН

За словами пані посла ФРН в Україні Анки Фельдгузен, наразі навіть не можуть бути виправданням санкції РФ проти міністра закордонних справ Дмитра Кулеби - як учасника саміту найвищого рівня.

“Про зустріч лідерів Ангела Меркель сама сказала на пресконференції, що вона працюватиме до останнього дня, щоб така зустріч відбулася. І вона теж особисто з Путіним про це говорила. Санкції… Ви знаєте, (заступник адміністрації президента РФ Дмитро) Козак теж під санкціями Європи. І коли він летить до Берліна, щоразу треба робити виняток і повідомити про це. Тому не думаю, що санкції проти Дмитра Кулеби будуть перешкодою, якщо є політична воля. Факт у тому, що таких зустрічей довго не було. Це просто, як на мене, знак, що в Росії політичної волі немає. І не грає ролі, чи є санкції проти українського міністра закордонних справ, чи немає”, - резюмувала дипломатка.

Вона також підтвердила, що за близько 7 років існування нормандський формат не призвів до реального врегулювання збройного протистояння, а також не змусив РФ випустити з-під свого контролю Крим та окремі райони. Водночас Берлін продовжує наполягати, що мінські переговори - це єдиний можливий формат для обговорення обміну полоненими, розмінування, відкриття КПВВ та інших гуманітарних питань.

“Тобто, є ще добрі аргументи, щоб далі мати такі довгі з фрустраціями зустрічі в рамках Тристоронньої контактної групи. Чи можна мати інший формат?.. Я не впевнена, що інші країни зможуть зробити набагато більше, якщо немає політичної волі з однієї сторони, яка ще й до того ж постійно нам каже, що не є стороною конфлікту. Це така очевидна неправда… Ми зараз дуже активно говоримо і з американцями, і з британцями, що ще можна зробити. Як ви вже сказали, якщо зорі так зійдуться, можливо, ми знайдемо шлях. Але Росія, на жаль, грає в цьому велику роль”, - наголосила Фельдгузен.

Вона не підтвердила тезу про те. що німецький уряд проти приєднання американської сторони до чинних чи нового формату врегулювання. Утім. він не готовий підтримувати знищення сьогоденних форматів, оскільки таким чином можна ні про що не домовитися та втратити єдині канали комунікації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?