CША б'ють на сполох через безпрецедентне розгортання армії Сербії біля кордону з Косовом
Категорія
Світ
Дата публікації

CША б'ють на сполох через безпрецедентне розгортання армії Сербії біля кордону з Косовом

CША б'ють на сполох через безпрецедентне розгортання армії Сербії біля кордону з Косовом
Джерело:  online.ua

Офіційний Вашингтон фіксує безпрецедентну присутність сербських військ біля кордону з частково визнаним Косовом. Цю інформацію уже підтвердили у Білому домі.

Джерело: "Голос Америки"

США фіксують масштабне розгортання армії Сербії біля кордону з Косовом

За словами спікера Ради з нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі, американська влада спостерігає присутність значних сербських сил уздовж кордону з Косовом.

Це включає безпрецедентне розгортання передової сербської артилерії, танків, мотострілецьких підрозділів. Ми вбачаємо у цьому дуже дестабілізуючий розвиток подій і закликаємо Сербію відвести ці сили від кордону, – наголосив представник Білого дому.

Джон Кірбі звернув увагу на те, що сербські сили активно стягували під кордон Косова протягом минулого тижня, однак Вашингтон поки не знає, що саме планує зробити Сербія.

Окрім того, повідомляється, що очільник Держдепу США Ентоні Блінкен уже зателефонував з цього приводу главі країни Александару Вучичу та закликав його до негайної ескалації і повернення до діалогу.

Ба більше, радник з нацбезпеки Джейк Салліван встиг обговорити цю ситуацію з прем’єром частково визнаного Косова Альбіном Курті.

Очільник Сербії не заперечує, що його країна наростила присутність військ біля Косова, однак заперечує інформацію про те, що ці сили знаходяться у бойовій готовності.

Що відомо про ситуацію навколо Косова

Як уже згадувалося раніше, тиждень тому на півночі Косова, де переважають етнічні серби, озброєна група невідомих вбила із засідки косовського поліцейського, після чого її члени закріпилися на території монастиря і після тривалих перестрілок більшість змогли відступити, троє з групи загинули і ще декілька були затримані.

Окрім того, зазначається, що косовські правоохоронці і сили місії НАТО KFOR згодом знайшли у вказаному районі великий арсенал піхотинської зброї, зокрема й ПТРК.

Прем’єр Косова публічно звинуватив владу Сербії у підтримці та наданні зброї бойовикам.

На тлі останніх подій НАТО ухвалило рішення, що місія KFOR збільшить присутність у регіоні.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?