Білий дім пояснив, навіщо Байдену потрібна зустріч з Путіним
Категорія
Політика
Дата публікації

Білий дім пояснив, навіщо Байдену потрібна зустріч з Путіним

Білий дім пояснив, навіщо Байдену потрібна зустріч з Путіним
Джерело:  online.ua

Саміт президента США Джо Байдена і російського глави Володимира Путіна - це не "подарунок" Росії. У Білому домі пояснили, навіщо Байден запропонував Путіну очну зустріч.

Джерело: пресслужба Білого дому

Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр підкреслила нагальну потребу для Байдена сісти з Путіним віч-на-віч та обговорити всі питання, щоб зрозуміти його плани і наміри Росії. Вона зазначила, що зустріч Байдена і Путіна дозволить лідерам краще донести позиції своїх країн, обговорити розбіжності і спробувати знайти компроміси.

"Саміт - це не подарунок Росії, а можливість відстоювати американські інтереси ... Нас чекає багато роботи ... Байден зустрічається з Путіним через розбіжності нашої країни, а не всупереч їм. Пряме спілкування з Путіним для нього - найефективніший спосіб зрозуміти плани та наміри Росії ", - пояснила представниця Білого дому, навіщо Байдену особиста зустріч з Путіним.

За її словами, Вашингтон і Москва повинні вирішити безліч питань, а Байден краще за інших американських посадових осіб зможе донести позицію США.

"І почути безпосередньо від президента Путіна відповідь - це найефективніший спосіб зрозуміти, в чому полягають плани і наміри Росії. Немає заміни взаємодії безпосередньо між лідерами, особливо в складних відносинах", - додала Карін Жан-П'єр.

Саміт Путіна і Байдена в Женеві

Переговори Путіна і Байдена заплановані на 16 червня. Основними темами стануть питання стратегічної стабільності, пандемія і регіональні конфлікти. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков раніше зазначав, що в Москві не чекають від цього саміту нового перезавантаження у відносинах з США.

За словами офіційної представниці Білого дому Джен Псакі Вашингтон очікує "складної розмови" під час саміту через конфронтацію в тих сферах, де у країн є розбіжності. Також вона повідомила, що однією з тем розмови повинна стати ситуація в Україні і в Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що Байден говоритиме з Путіним про Україну тільки за узгодженим з Києвом планом, але не виключає, що Байден може вийти за рамки цих домовленостей. Але не обговорення Донбасу Зеленський вважає головним ризиком для України від зустрічі Путіна і Байдена. Його бентежить ситуація з газопроводом "Північний потік-2", по якому Росія має намір постачати свій газ в Європу в обхід України. Зеленський побоюється того, що Путін натисне на Байдена і той скасує санкції проти СП-2.

Український президент відзначає, що якщо Байден поступиться Путіну і скасує санкції проти Північного потоку-2, то це стане особистою поразкою президента США і серйозною геополітичною перемогою Росії.

Росія і США готують спільну заяву для Байдена і Путіна

Вже відомо, що офіційні Москва і Вашингтон готують спільну заяву Путіна і Байдена за підсумками зустрічі. Інформація про зміст документа поки не поширюється, але джерела, приблежения до підготовки документа, кажуть, що текст будуть "шліфувати" аж до 16 червня.

Заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков при цьому зазначає, що поки передчасно говорити про спільну заяву Путіна і Байдена після саміту. За його словами, Белийдом і Кремль поки що не погодили багато питань, що стосуються навіть формату саміту та складу делегацій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?