Білорусь вислала посла й всіх дипломатів Латвії
Категорія
Політика
Дата публікації

Білорусь вислала посла й всіх дипломатів Латвії

Білорусь вислала посла й всіх дипломатів Латвії
Джерело:  online.ua

Влада Білорусі 24 травня офіційно оголосила про висилку з країни посла і всіх дипломатів посольства Латвії. Співробітникам латвійського дипвідомства дали добу на те, щоб покинути Білорусь.

Джерело: БЕЛТА і пресслужба МЗС Латвії

Режим Олександра Лукашенка вислав всіх дипломатів Латвії нібито через інцидент з білоруським прапором в Ризі. У Мінську звинуватили латвійську влада в провокації на тлі скандалу з літаком Ryanair, який напередодні Лукашенко наказав негайно посадити в Мінську під приводом замінування заради затримання опозиційного блогера Романа Протасевича.

Латвії у Булорусі дозволили залишити тільки одного співробітника для догляду за будівлею посольства.

Чому Білорусь висилає всіх дипломатів Латвії

24 травня в Ризі, де проходить Чемпіонат світу з хокею, мер міста Мартіньш Стакіс доручив замінити білоруський державний прапор на історичний біло-червоно-білий прапор. Він підкреслив, що прапору, який символізує режим, що здійснює державний тероризм, не місце в Ризі.

Глава МЗС Білорусі тут же викликав посла Латвії, якому були висунуті претензії в зв'язку з образою державного прапора Білорусі.

"Дуже прикро, що в цьому інциденті взяв участь поряд з мером міста Риги міністр закордонних справ Латвії - відомства, яке в принципі має працювати не на поділ, а на зближення народів. Ми не можемо залишити подібного роду провокаційні дії без відповіді", - назвав міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей причину термінової висилки латвійських дипломатів.

Латвія висилає всіх дипломатів Білорусі

Офіційна Рига у відповідь на дипломатичний випав Лукашенко оголосила про висилку всіх білоруських дипломатів з країни. Міністерство закордонних справ Латвії вже викликало Тимчасового повіреного у справах Білорусі, щоб повідомити про висилку всіх дипломатів Білорусі до нормалізації відносин.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка. 24 травня на засіданні Ради ЄС вони мають намір обговорити нові санкції проти білоруського диктатора, який вже став загрозою для міжнародної безпеки.

  • Литовська авіакомпанія  AirBaltic вже припинила польоти над Білоруссю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?