Білорусь втратила лідерство в експорті картоплі і купує її в України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Білорусь втратила лідерство в експорті картоплі і купує її в України

Білорусь втратила лідерство в експорті картоплі і купує її в України
Джерело:  online.ua

За перші сім місяців цього року Білорусь скоротила експорт картоплі в три з половиною рази та збільшила імпорт популярного овоча на 40%. 

Джерело: East fruit.

Найбільше картоплі до Білорусі з початку 2021 року завозили з України, було імпортовано 15,5 тис. тонн цього продукту. Також Білорусь купувала картоплю в Росії, Азербайджану, Північної Македонії, Єгипту і Німеччини.

Досить незвично, що Білорусь імпортує картоплю з інших держав попри те, що в самій країні ще триває збір урожаю цієї культури. В попередні роки під час збирання картоплі ціни на неї в країні досягали мінімальних значень. Та й загалом Білорусь відома як крупний експортер, а не імпортер картоплі.

Причини імпорту Білоруссю картоплі

Цього року Білорусь змушена закуповувати картоплю, оскільки в країні оптові ціни на неї досягали $0,30 за 1 кг і були вищими, ніж у всіх інших країнах регіону, крім РФ. У Молдові, наприклад, картопля продається вдвічі дешевше, в Україні - на 6-8 центів дешевше, а в Польщі на 11-13 центів дешевше, ніж в Білорусі.

Також повідомляється, що картопля в Білорусі зараз продається в середньому на 70% дорожче, ніж зазвичай в цей час року. Як правило, всередині вересня оптові покупці в Білорусі купують картоплю за $ 0,15-0,19 за 1 кг.

Головною причиною високих цін на картоплю експерти називають побоювання щодо обсягів її врожаю у 2021 році. Адже погодні умови в Білорусі не були сприятливими, і картопляні поля в країні відчули негативні наслідки посухи, яка привела до зниження врожайності культури та її якості.

Втім, деякі експерти зазначають, що врожай та якість картоплі цього року і в Україні може бути недостатнім для того, щоб задовільнити потреби внутрішнього ринку. Можливий дефіцит овочів взимку, адже у багатьох регіонах картопля вродила погано.

Читайте також:

  • В Україні зібрали рекордний врожай пшениці і ячменю: що буде з цінами на продукти.

  • ЄС відмовився від імпорту українських овочів та фруктів – відома причина.

  • Ляшко покусав: Порошенко здивував мережу покупкою городини на трасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?