В Україні зібрали рекордний врожай пшениці і ячменю: що буде з цінами на продукти
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні зібрали рекордний врожай пшениці і ячменю: що буде з цінами на продукти

В Україні зібрали рекордний врожай пшениці і ячменю: що буде з цінами на продукти
Джерело:  online.ua

Українські аграрії цього року зібрали найбільший в історії врожай пшениці та ячменю. Так, врожай пшениці склав 32,9 млн т, ячменю - 10,1 млн т. Таких показників вдалося досягнути не лише за рахунок високої врожайності, а й за рахунок збільшення посівних площ. 

Джерело: пресслужба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Зазначається, що до середини вересня в Україні вже повністю зібрали 4 основні культури: пшеницю, ячмінь, горох та ріпак.

“2021 рік мав надзвичайно сприятливі погодні умови. Врожайність пшениці становила близько 46,4 ц/га, що на 22% більше аналогічного показника минулого року, а ячменю – 40,8 ц/га, що на 27% перевищує аналогічний показник 2020 року. Водночас посівні площі під пшеницею в 2021 році було збільшено на 8% в порівнянні з попереднім роком до 7,1 млн га, а під ячменем – на 4% до 2,5 млн га. Основною причиною збільшення посівних площ під даними культурами є значний попит на них на світовому ринку в комбінації зі зростанням цін на зернову групу. Відповідно аграрії були зацікавлені збільшити валовий збір пшениці та ячменю”, - зазначила аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Ріпаку в 2021 році також зібрали більше в порівнянні з 2020 роком, однак історичного максимуму не досягнуто. Так, було зібрано 2,8 млн т насіння ріпаку, що на 10% вище аналогічного показника минулого року, однак на 14% нижче історичного максимуму в 2019 році. Посівні площі цієї культури були скорочені на 9% до 1 млн га. Однак зростання врожайності на 21% в порівнянні з показником 2020 року до 27,9 ц/га врятувало ситуацію.

Зазначимо, Міністерство економіки прогнозує у 2021 році загальний врожай зернових культур в Україні не менше рекордного показника 2019 року - 75 млн тонн.

Що буде з цінами?

Втім, українці можуть і не побачити здешевлення продуктів через рекордний врожай, оскільки на ціни впливає багато різних факторів, в першу чергу, ціни на світовому ринку. Експерти вважають, що хліб в Україні не подешевшає, а може навіть подорожчати.

"Високі ціни на світових ринках сприятимуть зростанню цін на внутрішньому ринку України. Середня закупівельна ціна на пшеницю 2-го класу зараз знаходиться на рівні 6,8 тис.гривень за тонну. Для порівняння рік тому вона становила близько 6 тис.за тонну. Тобто, попри рекордний урожай, нас очікує подальше зростання цін на борошно, крупи та хліб", – прогнозує кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

Читайте також:

  • Земельна реформа: КСУ хоче розглядати справу у закритому режимі.

  • Фермери на Херсонщині масово знищують кавуни.

  • В Україні за рік ціни на деякі продукти виросли на 70 відсотків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?