Білорусь зробила Фірташа дипломатом для захисту від екстрадиції до США — DW
Категорія
Світ
Дата публікації

Білорусь зробила Фірташа дипломатом для захисту від екстрадиції до США — DW

Білорусь зробила Фірташа дипломатом для захисту від екстрадиції до США — DW
Джерело:  online.ua

Український бізнесмен Дмитро Фірташ отримав дипломатичну посаду від Білорусі, щоб уникнути екстрадиції до США.

Джерело: Deutsche Welle

Фірташ отримав посаду при ООН

DW з'ясувала, що Фірташ намагається отримати дипломатичний імунітет через роботу при UNIDO (Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку) у Відні, Австрія.

Про це стало відомо з з тексту рішення Вищого земельного суду Відня у кримінальних справах від 14 червня, який отримала DW.

Видання пише, що на більше 30 сторінках перелічено аргументи захисту Фірташа, за допомогою який він домігся, що після дев'яти років судової тяганини у справі про екстрадицію бізнесмена до США розгляд справи буде розпочато наново.

Основним аргументом є те, що він обійняв посаду при UNIDO, яка передбачає дипломатичний імунітет від кримінального переслідування, за словами адвокатів Фірташа.

Суд зобов'язав врахувати роботу Фірташа у структурах ООН і визначити, чи підпадає він під статус дипломата.

Якщо ж він підпадає під статус дипломата, то уникне екстрадиції до США. Нагадаємо, що там його звинувачують у корупції та відмиванні коштів.

Як Фірташ отримав посаду дипломата

DW пише, що з тексту рішення Вищого земельного суду Відня стало відомо, що Фірташ має посаду радника постійного представництва Республіки Білорусь при міжнародних організаціях у Відні.

Ноту про його призначення було передано до штаб-квартири UNIDO 29 червня 2021 року.

Міністерство юстиції Австрії повідомило суд, що Фірташ не має відповідної акредитаційної картки від австрійського міністерства закордонних справ.

Тобто уряд Австрії не вважає Фірташа дипломатом з імунітетом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?