Суд повернув державі Запорізький титано-магнієвий комбінат Фірташа
Категорія
Економіка
Дата публікації

Суд повернув державі Запорізький титано-магнієвий комбінат Фірташа

Суд повернув державі Запорізький титано-магнієвий комбінат Фірташа
Джерело:  online.ua

Центральний апеляційний господарський суд підтвердив рішення суду першої інстанції про повернення Запорізького титано-магнієвого комбінату ( «ЗТМК») у власність держави. Рішення суд прийняв сьогодні, 30 листопада. До цього майже половина (49%) компанії належала «Толексіс Трейдінг Лімітед» (DF Group Дмитра Фірташа).

Джерело:  пресслужба Фонду держмайна

Судячи з усього, рішення вже набрало законної сили та буде виконано найближчим часом.

Інвестор ЗТМК, кіпрська компанія Tolexis Trading Limited, яка пов'язнана з Group DF, вважає рішення політично мотивованим і вже анонсував його оскарження у Верховному Суді.

Прискорене ухвалення рішення та... дають нам підстави говорити про політичний тиск на суд.

– Роман Чишинський, адвокат Tolexis Trading Limited

Адвокат також додав, що інвестор, інтереси якого він захищає, повністю виконав зобов'язання, передбачені нормами договору, при цьому вклав у розвиток комбінату 110 млн дол.

Тим часом у журналістських матеріалах  фігурує протилежна інформація. Йдеться про невиконання Фірташем взятих на себе зобов'язань щодо інвестицій у розмірі згаданих 110 млн доларі в модернізацію заводу.

Що відомо про Дмитра Фірташа

Дмитро Фірташ - український проросійський олігарх з Тернопільщини, який провів юність на Донбасі, оскільки навчався там спершу в ПТУ, а згодом - у Донецькому залізничному технікумі. Далі проходив військову службу в Котовську на Одещині.

На початку 2000-х був пов'язаний з фірмою Eural TransGas, яка мала контакти з тоді ще партнерськими компаніями НАК "Нафтогаз" та "Газпром". 2004 — створив компанію «РосУкрЕнерго» для здійснення транзиту газу в Україну, в країни Євросоюзу. Вже тоді він зацікавився титановими підприємствами на кшталт "ЗТМК".

Він є власником лояльного до прокремлівських меседжів телеканалу "Інтер". Одним із його засновників був російський «Перший канал», частка якого складала 29 %. Фірташ впродовж 2000-2020х років стабільно входить в 10-ку найбагатших людей України, його статки оцінюють в суму від 1,4 до 3,2 млрд дол.

Фінансування Януковича, підтримка реформ Ющенка, зустріч з Порошенком

Брав участь у фінансуванні президентської кампанії Віктора Януковича і не заперечує свою підтримку цього кандидата на виборах. Тим не менше, заявляв, що Віктор Ющенко планував хороші реформи.

У лютому 2014 відкрито звернувся до влади з закликом зупинити силове протистояння, при цьому назвавши тодішню ситуацію "громадянською війною". Фірташ стверджує, що в березні 2014 року, після початку анексії Криму та війни на Донбасі за його ініціативою у Відні у нього відбулась зустріч з Петром Порошенком.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?