Білоруська опозиція відреагувала на інтерв'ю Протасевича під тиском
Категорія
Світ
Дата публікації

Білоруська опозиція відреагувала на інтерв'ю Протасевича під тиском

Білоруська опозиція відреагувала на інтерв'ю Протасевича під тиском
Джерело:  online.ua

Представники білоруської опозиції “у вигнанні” виступили у п’ятницю, 4 червня, із засудженням щодо інтерв’ю журналіста Романа Протасевича, яке той вочевидь дав під тиском режиму Олександра Лукашенка.

Джерело: BBC

За словами родичів та колег колишнього редактора Telegram-телеканалу NEXTA, так зване інтерв’ю прямо свідчить про тортури та надзвичайний тиск.

Радник Світлани Тихановської Франак Вячорка наголосив, що особисто йому було боляче дивитися інтерв’ю.

“Це не той Роман, якого я знаю. Цей молодий чоловік на гебельсівському ТБ - заручник режиму і ми маємо зробити все можливе для того, щоб звільнити його та ще 460 політичних в'язнів”, - пояснив в у Facebook.

Напередодні інтерв’ю правозахисники центру “Вясна” прокоментували, що “зізнання” Протасевича, оприлюднені перед цим, вочевидь були буквально вибиті. Доводом для цього стали б “несправедливі та серйозні звинувачення” проти опозиціонерів.

“Усе, що скаже Протасевич - результат тиску, принаймні психологічного тиску. Будь-що, що він каже зараз, - це чиста пропаганда, яка не має жодного правдивого підґрунтя”, - цитують медіа голову центру Олеся Беляцького.

Водночас опозиційно налаштовані відомі особи звертають увагу - не можна засуджувати Протасевича за все, що він сказав в інтерв’ю, якщо враховувати умови, в яких той знаходиться.

“Не можна звинувачувати Романа за його вибір - у катів невідомий та незрозумілий для нас набір методів тиску та інструментів для катування”, - написав колишній голова незалежної профспілки Білорусі Василь Завадськийу Facebook.

Також користувачі в цілому звернули увагу на неприродний характер оприлюдненої режимним телебаченням розмови.

Інтерв’ю Протасевича в Білорусі

Білоруський опозиціонер почав стверджувати, що почувається "чудово" і говорить не під тиском. Окрім того, він декілька разів повторив, що співпрацює зі слідством.

Протасевич також "визнав свою провину" в організації масових протестів проти влади Білорусі в 2020 році. Він додав, що, мовляв, розчарувався у білоруських опозиціонерах, і більше не хоче бути в політиці.

Засновник опозиційного каналу NEXTA зазначив, що чимало разів критикував білоруського диктатора, однак пізніше начебто усвідомив, що той чинить правильно, і тепер він "безперечно поважає" Лукашенка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?