Білоруський IT-шник і працівник КДБ загинули у перестрілці
Категорія
Світ
Дата публікації

Білоруський IT-шник і працівник КДБ загинули у перестрілці

Білоруський IT-шник і працівник КДБ загинули у перестрілці
Джерело:  online.ua

Під час чергового рейду працівники білоруського КДБ застрелили білоруського айтішника, він встиг завдати удару у відповідь, смертельно поранивши одного з силовиків. За даними державного відомства, комітет відпрацьовував адреси осіб, які могли “нести терористичну загрозу”. Судячи з Instagram-профілю, чоловік підтримував нещодавні протести у Білорусі і ймовірно брав у них участь.

Джерело: EuroradioКДБ Білорусі

"Під час проведення спеціальних заходів з відпрацювання адрес, в яких могли знаходитися особи, причетні до терористичної діяльності, в одній з квартир житлового будинку по співробітниках правоохоронних органів особливо небезпечним злочинцем з рушниці було відкрито вогонь на ураження, в результаті чого співробітник Комітету держбезпеки був смертельно поранений.

У відповідь вогнем злочинець був знищений. Співробітник від отриманих ран помер" – йдеться в офіційній заяві КДБ.

Що кажуть очевидці

Люди, що проживають у дворі, де мешкав загиблий, кажуть, що проснулись від шуму, коли в дворі “вже було хмара непростих людей”.

«Біля третього під'їзду будинку стоять бус, легкова машина і два автомобіля міліції. Багато людей в штатському, міліціонери ходять в бахилах і рукавичках»,

«Бус СК (Слідчого комітету – ред.) уже годин 8 стоїть на парковці. Купа чужих машин», - повідомляє білоруське видання Naviny.by.

Ким був вбитий IT-працівник

Згідно з даними, зібраними журналістами, іншим вбитим виявився працівник компанії EPAM, що займається IT-розробками 31-річний Андрій Зельцер.

У 2008 році Андрій Зельцер закінчив коледж бізнесу та права в Мінську. З 2016 року він працює членом команди Epam Systems.

Хлопець захоплювався триатлоном, брав участь у трасі та інших змаганнях. У своєму акаунті в Instagram він писав про протести в Білорусі, можливо, беручи участь у недільних маршах.

У Зельцера є син, йому приблизно 8-9 років.

Наразі інформації про особу вбитого працівника силового відомства немає. На поширеному відео лише лунає ім’я Дмитро, а також позивний "Нірвана".

На відео також видно жінку, державні ЗМІ Білорусі повідомляють, що її також затримали як співучасницю вбивства.

 Питання щодо достовірності відео

 Є припущення щодо можливої недостовірності відео через низку неспівставок яку воно викликає. З ролика незрозуміло, хто знімав передбачуваного стрілка в квартирі. Є варіант, що він вирішив записувати себе за допомогою камери комп’ютера або іншої, коли зрозумів, що в квартиру вриваються озброєні силовики. Але в кадру присутній лише момент підготовки до зустрічі з правоохоронцями. Самого моменту вбивства нема.

Запис змонтовано так, момент попадання в співробітника КДБ не показаний. Видно тільки, як чоловік з рушницею стріляє кудись в коридор, а в іншому змонтованому шматку співробітник в масці стріляє з пістолета туди, де імовірно знаходиться стрілок. У наступних кадрах співробітники витягують свого колегу, називаючи його «Димка» та «Нірвана», навколо нього сліди крові.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?