Біологи вперше зняли на відео невловимого прозорого восьминога
Категорія
Технології
Дата публікації

Біологи вперше зняли на відео невловимого прозорого восьминога

Біологи вперше зняли на відео невловимого прозорого восьминога
Джерело:  online.ua

Біологам з Інституту океанології Шмідта вперше вдалося зняти на відео рідкісного восьминога з абсолютно прозорим тілом, який мешкає в океані на глибині до 1000 м. Кадри вийшли дійсно видовищними!

Джерело: сайт Інституту океанології Шмідта

Спіймати на камеру невловимого малюска вдалося за допомогою підводного робота SuBastian на відстані більше 5000 км від узбережжя Австралії. За час експедиції апарат здійснив 21 занурення в океан загальною тривалістю 182 години.

За цей час йому двічі пощастило зустріти і зафіксувати на відео скляного восьминога Vitreledonella richardi. Це неймовірний успіх, оскільки раніше вчені могли вивчати цей вид головоногих молюсків тільки по шматках, видобутих з вмісту шлунка і кишечника хижаків.

Крім скляного восьминога, робот зняв на відео китову акулу (найбільшу рибу в світі - ред.) та інших незвичайних істот, деякі з яких можуть виявитися невідомими науці видами.

Що відомо про скляного восьминога

  • Скляні восьминоги мають невеликий розмір - загальна довжина їх тіла становить близько 45 см, при тому, що вони повністю прозорі, крім очних яблук, зорових нервів і травного тракту.

  • Молюски живуть в тропічних і субтропічних областях в глибинах океану в мезопелагічній, або сутінковій зоні, на глибині від 200 до 1000 м під поверхнею, а також в батипелагічній, або опівнічній зоні, від 1000 до 3000 м нижче поверхні.

  • Цей вид восьминогів був відкритий ще в 1918 році, але навіть через століття вченим не вдалося зібрати про них багато інформації, оскільки ці істоти дуже рідко трапляються на очі вченим і їх практично неможливо зняти на камеру.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?