Бізнес на окупації: українські компанії все ще видають кредити в ДНР-ЛНР
Категорія
Економіка
Дата публікації

Бізнес на окупації: українські компанії все ще видають кредити в ДНР-ЛНР

Бізнес на окупації: українські компанії все ще видають кредити в ДНР-ЛНР
Джерело:  online.ua

Близько сотні українських кредитних спілок залишилися на окупованих територіях - в зоні АТО на Донбасі і в Криму.
Про це повідомила член Нацкомфінпослуг Ольга Максимчук, відповідаючи на запитання журналіста ONLINE.UA.
Частина цих спілок продовжує працювати: видавати кредити і повертати депозити. А деякі навіть примудряються здавати звітність комісії до Києва.
«Більшість кредитних спілок, розташованих на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, припинили з 2014 року здавати звітність комісії і не виходять на зв'язок. Але деякі ведуть з нами листування і навіть здають звіти», - повідомила Максимчук.
На непідконтрольних Україні територіях Донбасу і Криму українські банки закрили свої відділення, ще починаючи з серпня 2014 року, згідно з постановою НБУ №466. На відміну від банківського регулятора, Нацкомфінпослуг подібної заборони не застосовувала, пояснюючи це недостатністю повноважень.
У підсумку багато небанківських фінансових установ, включаючи кредитні союзи, залишилися працювати на окупованій території.
Наприклад, згідно з даними Нацкомфінпослуг, в Донецькій і Луганській областях в 2015 році було зареєстровано 88 кредитних спілок, або всього на 6 спілок менше, ніж в 2013 році. За словами Ольги Максимчук, комісія не має можливості перевірити роботу цих організацій в зоні АТО, але, за повідомленнями, деякі з них продовжують кредитувати і навіть повертають населенню депозити.
«На жаль, низка кредитних спілок залишилися працювати на непідконтрольній Україні території, - підтверджує і президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок Вікторія Волковська, - Ми не підтримуємо з ними зв'язок, але, за чутками, там працюють не тільки союзи, але і ломбарди, і навіть страховики».
За оцінкою гендиректора асоціації «Страховий бізнес» В'ячеслава Черняховського, в зоні АТО продають поліси автострахування не менше десятка страховиків - як зареєстрованих на підконтрольній Україні території, так і не перереєстровані за межами окупованих територій.
«Вести бізнес на непідконтрольній Україні території дуже вигідно - поліси ОСАГО і «Зеленої карти» агенти страховиків там продають з високою комісією, але збитковість по них вкрай низька, позаяк виплачують страховики тільки в тому випадку, якщо авто потрапляють в ДТП за межами окупованих територій», - говорить він.
При цьому, за чутками, заборону на роботу кредитних спілок, ломбардів та інших небанківських фінустанов на непідконтрольних територіях Донбасу впровадили ватажки так званих ЛНР і ДНР. У зв'язку з цим, фінансові організації, по суті, працюють там за українськими законами.


Тетяна Павлюченко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?